NATO: Asad koristio hemijsko oružje

Time je nedvosmisleno odgovornost za upotrebu hemijskog oružja u napadima u Siriji prošle sedmice optužio sirijski režim.

Rasmusen je nakon sastanka ambasadora NATO-a u Briselu rekao da je svaka upotreba hemijskog oružja "neprihvatljiva i ne može da prođe bez odgovora", ali nije naveo kakav bi taj odgovor trebalo da bude, preneo je Rojters.

"Ovde se radi o očitom kršenju međunarodnih normi i prakse. Odgovorni za to moraju da budu privedeni pravdi", istakao je Rasmusen i dodao da će NATO "pomno pratiti" situaciju u Siriji.

Predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD počeli su danas razgovore o rezoluciji Saveta bezbednosti UN čiji je predlog sačinila Britanija, a kojom bi bila omogućena vojna akcija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, saopštile su diplomate.

Predstavnici zemalja UN počeli su raspravu iza zatvorenih vrata o rezoluciji nakon što je u blizini Damaska, navodno, upotrebljeno hemijsko oružje prošle sedmice kada je poginulo više stotina ljudi, prenosi AFP.

Britanija želi da rezolucija omogući "sve neophodne mere zaštite civila" što bi moglo da znači i vojnu akciju. Rusija se žestoko protivi da UN podrže akciju koja je, kako smatraju ruske vlasti, potez Zapada da se svrgne Asad, navodi AFP.

Rusija smatra da bi Savet trebalo da sačeka da inspektori UN završe istragu o hemijskom oružju u Siriji pre nego što bilo šta odluče.

Inspektorima je potrebno još četiri dana da završe posao, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

SAD i Britanija privode kraju izradu plana o pokretanju kaznenog vojnog udara protiv sirijskog režima do kraja sedmice, prenosi danas "Gardijan", a "Vašington post" navodi reči neimenovanih zvaničnika Bele kuće da bi "najranije sutra" mogla da bude pokrenuta "vremenski ograničena intervencija".

Vašington i London nemaju ni trunku sumnje da je sirijski režim prošle sedmice u predgrađu Damaska, Guti, upotrebio hemijski gas od koga je stradalo, prema tvrdnjama opozicije, nekoliko stotina ljudi, uključujući i decu.

Najviši zvaničnici dve zemlje poručili su da za "gnusni čin" mora da odgovara režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada i da se, u tom pogledu, razmišlja o proporcionalnom odgovoru na hemijski napad.

(Izvor: Agencije, B92)

Pogledajte još