Šešelj "izbacio" sudiju Harhofa

Sudija Harhof je na adrese 56 prijatelja i saradnika uputio pismo u kojem je ocenio da su oslobađajuće presude hrvatskom generalu Antu Gotovini, bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću i bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću plod politički motivisanog pritiska predsednika suda Teodora Merona na kolege.

U podnesku od 9. jula, Šešelj je naveo da se vidi da sudija Harhof robuje predrasudama da su Srbi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, a nesrbi žrtve. Lider radikala smatra i da je sudija Harhof "sklon da osudi po svaku cenu" i da "osuđuje po automatizmu".

Danski sudija je član raspravnog veća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993.

Izricanje presude 30. oktobra
Pretresno veče Haškog tribunala je za 30. oktobar zakazalo izricanje prvostepene presude Šeselju. Tužilaštvo je zatražio kaznu od 28 godina zatvora, a optuženi, koji se sam brani, oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo je svojim podneskom odgovorilo na zahtev Šešelja za izuzeće Harhofa, tvrdeći da za to nema osnova jer je reč "o privatnom pismu" u kome taj sudija, kritikujući Tribunal, nije izneo drugačiji stav od onih javnih izjava u kojima se kritikuje sudska praksa tog suda.

Tužilaštvo takođe smatra i da se sporno pismo ni na koji način ne odnosi na Šešeljev slučaj
i da i iz tog razloga ne mogu da se potkrepe sumnje optuženog u nepristrasnot sudije Harhofa.

Sudsko veće u svojoj jučerašnjoj odluci prihvatilo je Šešeljev zahtev za izuzeće danskog sudije. Prema veću, pismo sudije Harhofa pobija pretpostavku nepristrasnosti.

"U tim okolnostima, Veće smatra da pismo sudije Harhofa, u u celini pročitano, odbacuje pretpostavku nepristrasnosti", kaže se u odluci koju se potpisali sudije Bakone Džastis Moloto i Barton Hil, dok je sudija Liu Dakun priložio izdvojeno mišljenje.

Sudije smatraju da bi svaki razumni pojedinac, adekvatno obavešten i upoznat sa pismom Harhofa verovao da je on naklonjen izricanju osuđujućih presuda, a da se to odnosi i na slučaj Šešelj. To je potkrepljeno izjavom u pismu u kojoj Harhof kaže da ima profesionalnu i moralnu dilemu koja će, kako tumači Veće, stvoriti poteškoće sudiji da primeni postojeću sudsku praksu Tribunala. Veće demantuje Tužilaštvo da je reč o privatnom pismu i navodi da se pismo pojavilo u štampanim medijima i na internetu.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još