Rasprava o ministrima: Pauza u toku

U nastavku sednice govoriće šefovi poslaničkih grupa koji to u petak nisu učinili, a nakon toga sledi petočasovna rasprava o reformisanoj Vladi Srbije .

Prema saznanjima RTS, polaganje zakletve ministara je odloženo za ponedeljak iako je planirano za danas.

I ova sednica, kao i jučerašnja, počela je reklamiranjem poslanika. Takođe su stigle kritike iz poslaničkih klupa zbog kašnjenja sednice koja je zakazana za 10 sati, ali je počela sa 45 minuta zakašnjenja.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kazao je da je on odgovoran za kašnjenje sednice i izvinio se poslanicima zbog toga.

Nakon polemike oko kašnjenja sednice, usledilo je izlaganje poslaničkih grupa.

Ipak, umesto o rekonstruisanoj vladi i novim ministrima, rasprava u skupštini se za sada mahom vodila o penzijama.

Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić izjavio je danas da će ta poslanička grupa podržati rekonstrukciju vlade, kao i da će “penzije biti sigurne dok ova vlada vlada”.

Krkobabić je na sednici parlamenta na čijem dnevnom redu je izbor članova vlade, izrazio nadu da će ekspoze premijera Srbije Ivice Dačića biti ostvaren i dodao da su odgovornost, rezultat i hrabrost tri ključne reči srpske politike.

Juče je premijer ispoljio dozu hrabrosti, bacio je rukavicu u lice opoziciji, izazvao ih na duel i oni su napustili salu. Rekonstrukcija vlade je odgovornost. A rezultati- Vučić u tome prednjači”, rekao je Krkobabić.

On je poručio budućim ministrima da su deo pobedničke ekipe za koju će glasati skupštinska većina, kao i da se danas moramo opredeliti koji je naš koncept –da li je to koncept razvoja ili ušteda na račun socijalno ugroženih.

Ovlašćeni predsetavnik URS-a u raspravi o novim članovima vlade Predraga Marković poručio je danas budućim ministrima da vode računa o tome kakve ljude i koliko novca imaju na raspolaganju, kao i o zakonima koji im stoje na raspolaganju.

Marković je rekao i da je "sve pripremio i da u parlament od ponedeljka šalje Mlađana Dinkića".

"Radite svakog dana ono za šta imate stvarno na raspolaganju i novac i ljude i zakonsku osnovu, jer za nešto nećete imati zakonsku osnovu. Ako vam zatreba pomoć, svuda ćete je imati da vam daju tačne podatke, ako radite posao u korist države“, kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija je najvljena na jedan, a završena na drugi način i to je zbunjivalo, a ono što je posledica rekonstrukcije je ono što čeka buduće ministre kada kao ovlašćena lica počnu da dolaze u zgradu Vlade Srbije i počnu da obavlaju svoj posao.

Marković je budućim ministrima rekao i da je, koliko god da im bude teško, "ovo Srbija i videće šta sve utiče na njihov rad“ "Videćete - kakva je farma, neki rijaliti šou koji počinje sutra, da li se vodi rat na zemaljskoj kugli, možda i to počne sutra, šta će se dešavati sa Kosovom i Metohijom, to ne počinje sutra, to se nastavlja, ali šta god bilo - poručijem vam da se ne opterećujete time da li će vlada trajati tri meseca, šest meseci ili tri godine“, rekao je Marković.

On je ukazao i da su građani ti koji su spremni da pomognu, koji mogu da zanemare šta se sve dešavalo u prethodnom periodu, ali da ima i onih koji to ne mogu, koji su toliko izgubili svaku nadu i ne zanju šta će sa svojom porodicom i sa samim sobom.

"Njima vi morate da pomognete"“, poručio je ministrima Marković.

Poslanička grupa SPO-DHSS je najavila da će podržati izbor novih ministara u Vladi Srbije, izjavila je zamenik predsednika te poslaničke grupe Olgica Batić.

"Pored (Nebojše) Selakovića, koji je do sada bio najmlađi ministar, podršku ćemo pre svega dati Lazaru Krstiću i Vanji Udovičiću, kao i svim članovima vlade"“, rekla je Batićeva u nastavku rasprave o izboru novih članova vlade.

Obraćajući se pojedinim kandidatima za ministre, Batićeva je kandidatu za ministra kulture Ivanu Tasovcu rekla da se nada da će mu se ostvariti želja da neki političari odslušaju neki koncert Filharmonije, a mladim kandidatima poručila da je njihova mladost njihova najveća prednost.

Batićeva je, međutim, premijera Srbije Ivicu Dačića upitala „da li se rukovodio onom Aristotelovskom da su svi muškarci jednaki pred zakonom, pa zato nema nijedne žene među kandidatima za ministre“.

Batićeva je naglasila da nije tajna da je poslanički klub SPO-DHSS podržao veliki broj vladinih zakonskih predloga i da su uvek naveli zašto su to i učinili, a da su za to ne retko nailazili na negtivne komentare opozicije, pa čak i uvrede na skupštinskim hodnicima i po ćoškovima.

Ona smatra i da je bila potrebna rekonstrukcija vlade, ali i da ne može da licitira da li je taj posao mogao da se obavi u kraćem roku.

Prema njenim rečima, svetla tačka u proteklih godinu dana rada vlade bila je borba protiv kriminala i korupcije i to će SPO-DHS S uvek podržavati.

Šef poslaničke grupe SDPS Milorad Mijatović izjavio je da je rekonstrukcija vlade temeljna što je znak da je vladajuća koalicija spremna za suštinske i temeljne reforme u svim oblastima.

Mijatović je na sednici parlamenta rekao da SDPS daje punu podršku radu rekonstruisane vlade, sa nadom da će prvi rezultati biti brzo vidljivi, posebno u oblasti ekonomske politike.

On je ocenio da je to što je vladajuća koalicija ušla u rekonstrukciju vlade, iako njena većina nije ugrožena, dokaz da je u politici onih koji su na vlasti u Srbiji, došlo do pozitivnog preokreta.

Po završetku rasprave Skupština će glasati o kandidatima za ministre, koji bi potom trebalo da polože zakletvu.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Na početku sednice skupštine u petak, na čijem dnevnom redu je bio izbor članova rekonstruisane vlade, premijer Ivica Dačić izneo je ekspoze, a potom je vodio burnu polemiku sa opozicijom.

Opozicija je kritikovala ekspoze i ocenila da u njemu nema odgovora na glavna pitanja - zbog čega se rekonstrukcija preduzima, da li će biti promene politike i zbog čega je smenjen ministar Mlađan Dinkić.

Predloženo je da rekonstruisana Vlada ima 18 resora i dva ministra bez portfelja. Na kraju sednice, ako budu izabrani, predviđeno je da novi članovi Vlade polože zakletvu.

Pogledajte još