Ćerka crvenog dželata nasledstvo podelila žrtvama

Možda je želeo da novcem koji mi je ostavio pokaže neka osećanja prema meni. Ne znam. Ali taj novac za mene ne predstavlja radost. Ne prestajem da se stidim za ono što je uradio. Ne mogu nikako da to ispravim. Prirodno je da ću upotrebiti njegov novac, onako kako on nije umeo," kazala je za Lidove novini Vašova 63-godišnja ćerka, čije ime list, na njen zehtev, ne navodi.

Raznim nevladinim organizacijama poslala je više od 16.000 evra. Ovo je prvi put posle plišane revolucije 1989. godine da se neko iz porodica komunističkih zločinaca na takav način postavi prema prošlosti", kazao je istoričar Pavel Paleček, autor dokumentarnog filma o Vašu i njegovim zločinima za koje nije odgovarao jer su zastareli.

„Birala sam institucije čiji rad poštujem, a da istovremeno na neki način budu vezane za oca. Zato što poštujem rad istoričara, odabrala sam Post Belum i Kondicio humana. Dokumentacija istorije za buduće generacije je važna", kazala je Vašova zašto je poslala novac istoričarima koji se bave zločinima komunizma.

Ona je, takođe, poslala deo novca organizaciji Ćerke 50-tih godina koja pomaže deci žrtava komunističkih zločina.

Karel Vaš preminuo je prošle godine, a iako je optužen za pravosudno ubistvo u montiranom suđenju generalu Piki, nije osuđen, pošto je zločin u međuvremenu zastareo.

Izvor: Beta

Pogledajte još