9 poznatih filmova koji su zasnovani na istinitim pričama

Pogledajte devet poznatih filmova koji su zasnovani na istinitoj priči:

"U divljinu" (Into the Wild)

Film prati život Kristofera Mekendlesa, diplomca Emorija, koji je bio vrhunski sportista i student na ovom fakultetu. Nakon diplomiranja, svoju ušteđevinu od 24.000 dolara daje u dobrotvorne svrhe i kreće na putovanje ka Aljasci. Na svom putu upoznaje mnoge zanimljive ljude koji mu pružaju podršku ali i oblikuju njegov život.

"Pijanista" (The Pianist)

(old_image)

Radnja filma se odvija na ulicama Varšave za vreme Drugog svetskog rata. Zasnovan je na životu poljsko-jevrejskog kompozitora koji pokušava da preživi u Varšavi. Njegovu karijeru prekida rat, a film prati njegovu neverovatnu borbu za opstanka u okupiranoj Poljskoj.

"Šindlerova lista" (Schindler’s List)

Oskar Šindler pomaže Jevrejima koji rade za njega u fabricu tokom Drugog svetskog rata. Uspeo je da spase 1200 Jevreja za vrema holokausta, koji sigurno završili u logoru u Aušvicu.

"Rođen 4. jula" (Born on the 4th of July)

Zasnovan na priči o Ronu Koviku, paralizovanom veteranu iz Vijetnama, film prati njegovu promenu od ratnog vetreana ka zastupniku anti-ratnih stavova. Pravi preokret zbog stava da ga je država zbog koje je ratovao i postao invalid izdala i nakon povratka prepustila samom sebi.

"Blistavi um" (A Beautiful Mind)

Priča filma se vrti oko Džona Neša, najpoznatijeg šizofrenog matematičara svih vremena, koji je takođe i dobitnik Nobelove nagrade. Nakon što prihvata tajni posao dešifrovanja, sva događaji koji slede ga odvode u pogrešnom smeru.

"Insajder" (The Insider)

(old_image)

Džefri Vigand, poznati hemičar, odlučuje da gostuje u emisiji "60 minuta" i razotkriva istinu o duvanskoj industriji i sve tajne koje su tu kriju. Nakon što je otkrio šta sve nije u redu, napadaju ga predstavnici i kolege iz industrije.

"Nebo u oktobru" (October Sky)

Homer Hikam, sin rudara, želi da lansira sopstvenog Sputnika. Iako se suprotstavlja ocu, počinje da proučava raketnu tehniku.Uz pomoć prijatelja kreće u pravljenje rakete, iako su svi protiv te ideje. Međutim Homer ne odustaje.

"Dobri momci" (Goodfellas)

(old_image)

Priča se zasniva na mentalitetu mafije i fokusira se na Henrija Hila i njegove prijatelje koji se penju po hijerarhijskoj lestvici u mafiji sve dok ne postanu šefovi. U borbi sa prihvatanjem uspeha svojih prijatelja, Henri treba da odluči da li će da ih ukloni ili će uspeti da pronađe način da postane glavni šef mafije.

"Uhvati me ako možeš" (Catch Me if You Can)

Frenk Ebigejl Džunior, koji je bio prevarant još sa 19 godina, uspeo je da ošteti američku vladu za nekoliko miliona. Pretvarao se da je pilot, lekar, advokat…i tako je postao najtraženiji kriminalac. Kada je konačno uhvaćen, kasnije je radio za FBI, kako bi se brže otkrivale prevare sa čekovima, po kojima je on bio poznat.

Izvor: 24sata

Pogledajte još