Hrvatski desničari najavljuju novi protest zbog ćirilice, najavljen i dolazak Tompsona

Grupa hrvatskih ratnih veterana juče je čekićem polupala table ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom postavljenim na zgrade Poreske uprave i policije.

Pri nasilnom uklanju dvojezičnih tabli povređena su četiri policajca, a privedeno pet demonstranata koji su noć proveli u policijskoj stanici.

Među privedenima je i predsednik Udruženja specijalne policije iz Vinkovaca Stevo Culeja, koji je u Vukovaru pozivao na nasilno skidanje ploča.

Zbog tih privođenja oko tri stotine demonstranata okupilo se sinoć pred vukovarskom policijom i tražili osobađanje privedenih, ali su se razišli posle ponoći - prenose hrvatski mediji.

Nasilno uklanjanje dvojezičnih tabli organizovao je tzv. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, čiji su članovi sinoć poručili da se organizuju autobusi s hrvatskim veteranima koji su spremni doći u Vukovar, a pominje se i dolazak kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona.

Podršku demonstrantima pružili su i katolički sveštenici iz Vukovara.

U Vukovaru je juče rano ujutro počelo postavljanje tabli sa dvojezičnim natpisima.

Nakon što je grupa demonstranata polupala dvije table, poslijepodne su postavljene dvije nove na zgrade Zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje.

Izvor: Blic

Pogledajte još