Evo kako će izgledati glasački listić na Kosovu

Kako juče odlučeno na sednici CIK-a, na glasačkim listićima koji će se naći na biračkim mestima biće logo Centralne izborne komisije bez državnih obeležja Kosova, što je smetalo srpskoj strani. Kako je juče preneo Tanjug, ovakva odluka CIK doneta je većinom glasova.

Protiv ovog predloga bili su članovi CIK-a iz Samoopredeljenja i Alijanse za novo Kosovo Bedždeta Pacolija, koji je u koaliciji sa Hašimom Tačijem.

Podsetimo, uklanjanje državnih simbola Kosova bio je preduslov za učešće Srba na lokalnim izborima na Kosovu. Ranije je CIK produžio rok za registraciju stranaka na izborima, dok se ne donese odluka o izgledu listića.

Agencije jutros prenose da je na srpskoj listi, koju podržava i zvanični Beograd, za kosovske lokalne izbore poznato šest kandidata za gradonačelnike u opštinama južno od Ibra.

U Gračanici će kandidat biti aktuelni gradonačelnik Branimir Stojanović, koji je prethodno bio izabran na tu funkciju na izborima 2009. godine. Kandidat u opštini Štrpce je Ivan Redžić, u Klokotu Srećko Spasić, Partesu Dragan Nikolić, Novom Brdu Svetislav Ivanović i u Ranilugu kandidat za gradonačelnika na srpskoj listi biće Gradimir Mikić.

U CIK-u su, inače, s jučerašnjim datumom za lokalne izbore 3. novembra bile prijavljene dve srpske građanske inicijative i njihova prijava je potvrđena, a reč je o inicijativama iz centralnog Kosova i Kosovskog Pomoravlja.

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić izjavio je da su u toku tehničke pripreme za registraciju građanske inicijative, koja će predati izbornu listu predstavnika Srba za učešće na kosovskim lokalnim izborima 3. novembra.

"Moguće je da danas registrujemo građansku inicijativu, a da sutra predamo listu. Rok za predaju lista ističe u sredu, 4. septembra u ponoć", kazao je Kostić agenciji Beta.

Tu listu će podržati Beograd.

Prema rečima Kostića, lista predstavnika Srba neće se zvati jedinstvena srpska lista, što je naziv koji se pominje u javnosti, već će o imenu liste biti odlučeno tokom dana.

Kostić je objasnio da se lista neće zvati jedinstvena srpska lista da se ne bi zbunjivala javnost i da ne bi asocirala na Jedinstvenu srpsku listu Rade Trajković, koja je ranije učestvovala na kosovskim izborima i ušla u parlament Kosova.

On je rekao da je u toku prikupljanje lista s potpisima podrške i kandidatima za odbornike i gradonačelnike u opštinama tamo gde će na tim funkcijama biti Srbi.

Kostić je naveo da će južno od Ibra Srbi imati šest gradonačelnika, a četiri na severu Kosova.
Ivanović: Nismo pozvani da budemo na listi

Bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da njegova građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" još nije
pozvana da učestvuje na jedinstvenoj srpskoj listi za lokalne izbore na Kosovu 3. novembra.

"Očito je da nećemo ići na jedinstvenoj srpskoj listi, jer oni prave listu tako da nisu uključili nikoga. Priča o listi imala je zadatak da koncentriše snage vladajućih stranaka, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije i da uspava sve ostale u nadi da će samo biti pozvani kako ne bi morali ništa da rade", rekao je Ivanović agenciji Beta.

On je rekao da će sačekati da jedinstvena srpska lista preda svoju listu i da će onda, u predviđenom roku, to i on učiniti.

Ivanović je rekao da ne misli da će ih do kraja roka pozvati da učestvuju na listi, jer su, kako je kazao, stranke na vlasti u Beogradu odlučile da promovišu svoje partije.

"Mislim da će imati loš kvalitet kadrova, jer će imati ljude čiji će kvalitet biti samo to što su na stranačkoj listi", rekao je Ivanović.

On je rekao da veruje da će deset do 20 odsto Srba izaći na izbore, između ostalog i zbog toga što je i ova vlada, kao i prethodne, čekala poslednji momenat kako bi pojasnila svoj stav o izborima.

"To će za rezultat imati malu izlaznost, između 10 i 20 odsto, što nije tako malo, s obzirom na lošu pripremu i na preokupiranost vlade drugim pitanjima", rekao je Ivanović.

Ivanović je rekao da kosovske vlasti traže opciju da negde istaknu državne simbole, ocenivši da su to "prljavi trikovi" koji će izazvati uzdržanost kod srpskih birača.

"Oni moraju da se odluče da li je najvažnija izlaznost ili da na jeftin način dobiju priliku da se promovišu", kazao je Ivanović.

Stranka Ramuša Haradinaja podržava odluku CIK-a

Alijansa za budućnost Kosova podržala je odluku Centralne izborne komisije da se sa glasačkih listića skine logo koji označava kosovsku državnost, za lokalne izbore koji su zakazani za 3. novembar.

Predsednik Alijanse Ramuš Haradinaj je, u razgovoru s predsednikom Demokratskog Saveza Dardanije Nedžatom Dacijem, rekao da "Alijansa za Buducnost Kosova podržava ukidanje logoa i spremna ide na izbore", prenose prištinski mediji.

Daci je, kako se navodi, rekao da izbori ne bi imali smisla ako na njima ne bi učestvovao sever Kosova.


B92

Pogledajte još