Majkrosoft kupio Nokiju

Prema sporazumu, Majkrosoft će platiti 3,79 milijardi evra za Nokijino odeljenje mobilnih uređaja i 1,65 milijardi za patente, navodi se u saopštenju tih kompanija.

Taj sporazum trebalo bi da bude realizovan početkom 2014. godine, jer ga još moraju odobriti akcionari Nokije i tržišni regulatori.

Nokija, nekada neprikosnoveni lider na tržištu mobilnih telefona, zapala je poslednjih godina u finansijske probleme jer je izgubila tržišni udeo zbog velikog uspeha pametnih telefona Samsunga i Epla.

Ova kompanije je 2011. sklopila partnerstvo sa Majkrosoftom o korišćenju njihovog Windows Phone softvera za mobilne uređaje, a iste godine na čelo kompanije iz Majkrosofta dolazi Stefan Elop.

Kako bi poboljšao finansijsku poziciju finske kompanije, Elop je poslednjih godina smanjio broj zaposlenih za više od 20.000 , a početkom ove godine ukinuo je i isplatu dividende. Ipak, ni to nije vratilo Nokiju na ranije tržišne pozicije.

Nedavno je Nokija izvestila da je njena prodaja mobilnih telefona u drugom tromesečju pala za 27% , dok je u poslednjih devet tromesečja njen gubitak iznosio više od pet milijardi evra .

Nakon temeljne procene kako bi se povećala vrednost za akcionare i razmatranja različitih alternativa, verujemo da je ova transakcija najbolje rešenje za Nokiju i njene akcionare" , navodi predsednik Nokije Risto Siilasma u današnjem saopštenju .

On će od Elopa, koji se vraća u Majkrosoft, privremeno preuzeti dužnost izvršnog direktora Nokije dok se ne pronađe nova osoba za to mesto.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još