Virus zapadnog Nila se ubrzano širi, još 30 obolelih

Zvanično, u Srbiji je od virusa zapadnog Nila obolelo 120 osoba, a 14 pacijenata je preminulo. Od ukupnog broja obolelih, 88 je imalo upalu mozga i moždane opne, dok je od 116 hospitalizovanih samo 59 otpušteno iz bolnice.

"Na infektivnoj klinici trenutno je oko 20 pacijenata koji su zbog upale mozga smešteni u intenzivnoj nezi. Imamo još 30 obolelih za koje čekamo zvaničnu potvrdu da li imaju virus, a kod kojih postoje simptomi, i samim tim i sumnja na virus. Rezultate za ove pacijente dobićemo danas,"
kaže prof. dr Dragan Delić, direktor Klinike za infektologiju i virusologiju Kliničkog centra Srbije.

On kaže da se priliv bolesnika nastavlja, ali da je broj “možda za nijansu manji, ali je ipak značajan”.

"Pacijenti koji imaju visoku temperaturu i simptome kao kod gripa, ne treba da paniče, jer je moguće da se radi o slabijoj formi bolesti koja spontano prolazi. Međutim, ako se javi glavobolja, povraćanje, poremećaj svesti, tada je potrebno da se osoba javi infektologu,"
objašnjava Dr Delić.

U 14 gradova u Srbiji (Beograd, Požarevac, Subotica, Slankamen, Smederevo, Ruma, Šabac, Valjevo, Temerin, Pančevo, Donji Milanovac, Niš, Zrenjanin i Bečej) utvrđeno je prisustvo komaraca koji prenose groznicu zapadnog Nila. Iako je brojnost komaraca na biološkom minimumu, ne zna se da li će uskoro sprovesti akcija njihovog suzbijanja, jer to zavisi od vremenskih prilika.

"U Beogradu se žarišta svake nedelje tretiraju. S obzirom na to da je virus zabeležen samo kod domaćih komaraca, građani treba da povedu računa. Pošto su večeri hladne, ovi komarci traže toplije sredine, pa ulaze u domove. Ukoliko građani primete povećan broj komaraca, treba da pozovu službu za biocide kako bi se hitno uništili,"
ističe prof. Milutin Đorđević sa Veterinarskog fakulteta.

Izvor: BLIC

Pogledajte još