Vašington post: Zašto Bela kuća krije dokaze ako ih ima ?

Pre deset godina /"slučaj Irak"/ javnost je bila, baš kao i danas, upoznata o slučaju u kojem su i demokrate i republikanci bili uvereni u verodostojnost tajnih dokaza. Ispostavilo se da nisu bili u pravu.

Danas američka administracija od javnosti očekuje da veruje njihovim tvrdnjama da su tajni dokazi - uverljivi, te da su njihovi planovi za novi rat - solidni. Ali, ne žele otkriti nikakve detalje.

Koje su procene za kolateralnu štetu? "Niže od određenog broja, o kojem bih s vama radije razgovarao na zatvorenom sastanku", zvaničan je odgovor.

Koje bi mere osigurale da će vojna akcija biti ograničena? "O tome možemo razgovarati na zatvorenoj sednici", glasi odgovor.

Kako bi Rusija i drugi sirijski saveznici reagovali na američki napad? "Svi smo saglasni da bi o tom pitanju trebalo raspravljati na zatvorenoj sednici", odgovara državni sekretar Džon Keri.

List podseća da je Keri nedavno pred Kongersom izjavio da je dobio imejl u kome stoji da je "sirijski general, ministar obrane ili bivši ministar - prebegao u Tursku".

Nekoliko minuta kasnije Keri je revidirao svoju izjavu: imejl koji je primio zapravo je bio Rojtersov izveštaj u kome se spominje da je u Tursku prebegao bivši ministar obrane.

"Rojters sada tvrdi da bivši ministar ipak nije prebegao"
, rekao je na kraju Keri.

Upravo u tome leži problem sa slučajem koji Obamina administracija gradi oko napada na Siriju. Državni funkcioneri tvrde da poseduju nesporne dokaze da je Asad koristio "sarin" protiv vlastitog naroda.

S njim su saglasni i zakonodavci, koji o celoj situaciji raspravljaju na tajnim sastancima.

I dok članovi Kongresa počinju da podržavaju napad na Siriju, američka javnost ostaje skeptična. Zašto? Možda zato što im Vlada ne želi otkriti svoju "malu tajnu".

"Top sikret ", pisalo je na obaveštenju o sednici spoljnopolitičkog odbora Senata.

Isto je stajalo i na obaveštenju o sednici Senatovog Odbora oružanih snaga. Na otvorenim sednicama traženo je da zakonodavci svoja pitanja sačuvaju za - zatvorene sednice.

Naoružavanje sirijske opozicije? To zahteva raspravu na zatvorenoj sednici.

Razmere mogućeg vojnog napada? O tome radije na zatvorenoj sednici.

Ima li Hezbolah hemijsko oružje? O tome treba razgovarati na zatvorenoj sednici...

Na sednici u sredu državni sekretar DŽon Keri rekao je da, "bez sumnje, dokazi pokazuju da je Asadov režim pripremao hemijski napad". Nakon toga je dodao: "U odgovarajućem okruženju pokazaćemo vam dodatne dokaze do kojih smo danas došli".

Nije li "odgovarajuće" da američka javnost bude upoznata sa čvrstim dokazima o kojima se govori - pita "Vašington post" u komentaru.

Izvor: Blic

Pogledajte još