Hamović jači i od NIS-a

Time je potvrđena i „Forbsova“ lista po kojoj je Hamović, vlasnik ove kompanije koja se bavi trgovinom struje, jedan od najbogatijih građana Srbije i regiona.

Iza EFT, firme koji se smatra najvećim trgovcem električne energije od Ukrajine do Grčke, slede NIS, JP EPS, Telekom, Deleze Srbija, Srbijagas, Tarket i Merkator S. Ovih osam kompanija iz Srbije ostvarilo je poslovni prihod od čak 9,23 milijarde evra.

U odnosu na prošlu godinu EFT je čak poboljšao poziciju, sa 67. popeo se na 63. mesto. Isto se desilo i sa NIS. Na listi, na kojoj se nalaze kompanije iz 17 zemalja, međutim nema Viktorije grupe, Delta holdinga i Ju-Es stila. Ostale kompanije su zabeležele ozbiljan pad.

Vuk Hamović, vlasnik EFT, kompanije koja se bavi prodajom struje, ove godine bio je i na “Forbsovoj“ listi zajedno sa Miodragom Kostićem, MK grupa, i Miroslavom Bogićevićem, Farmakom MB, koji pripadaju najbogatijim ljudima u regionu. Za razliku od Hamovićeve firme, Kostićevih i Bogićevićevih nema na “Dilojtovoj” listi.

Poslovanje EFT u ovoj godini obeležile su i krivične prijave koji je Ministarstvo energetike podnelo protiv kompanije zbog ugovora sklopljenih sa EPS, kojima je ovo javno preduzeće oštećeno za više od 834 miliona dinara, a država za više od 140 miliona dinara.

Kao i pre, prva od 500 kompanija je poljska PKN Orlen sa 28,7 milijardi evra, druga MOL sa 19 milijardi evra, a treća Škoda. Ukupan prihod od prodaje 500 vodećih kompanija iznosio je više od 724 milijarde evra, a od toga jedan odsto ostvarile su srpske firme.

"Najveći broj centralnoevropskih kompanija dolazi iz sektora robe široke potrošnje i transporta, a po broju plasiranih sledi ga energetski sektor. Ukrupnjavanje trgovina tek predstoji kako u Srbiji tako u regionu", kaže Žarko Mijović, partner u “Dilojtu”.


Blic

Pogledajte još