Bezdušno: Otac, sin i unuk na prosjaku zaradili 150.000 evra

Porodica je samo na ovom invalidu za šest godina zaradila 150.000 evra, zbog čega će tužilaštvo pokrenuti i finansijsku istragu i blokirati imovinu porodice Dragan P., saznaje Blic.

Dragan Pešić je 2007. upoznao I. Đ., invalida prve kategorije, korisnika socijalne pomoći koji nije imao ni dom, ni porodicu, ni prijatelje. Pešić ga je zavrbovao da dođe kod njega, ponudio mu smeštaj i hranu, a zauzvrat ga je svakodnevno odvozio na nekoliko lokacija na Voždovcu, gde ga je prisiljavao na prosjačenje i uzimao mu novac. Dnevna zarada bila je i do 10.000 dinara.

Žrtva I. Đ. uglavnom je prosjačila na uglu Mokroluške i Ulice Vojislava Ilića, gde ga je u novembru 2012. udario kamion, zbog čega je bio u bolnici, a njegovi “domaćini”, koji su mu uzeli i ličnu kartu i pasoš, sve vreme su ga požurivali da izađe što pre“, kažu u Odeljenju za borbu protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima beogradske policije, čiji su inspektori na istrazi ovog slučaja radili od aprila.

Živeo sam kao pas Žrtva I. Đ. je posle hapšenja osumnjičenih smešten u sigurnu kuću. Na saslušanju je izjavio da je bio zlatna koka osumnjičenih, da im je donosio novac šest godina, a da je živeo kao “pas”.

Po izlasku iz bolnice, Dragan je žrtvi nabavio invalidska kolici, u kojima je prosjačio.

U posao su 2012. ušli i Draganov sin Goran i unuk Zoran. Od novca koji im je žrtva zarađivala, kupili su automobil “opel” i u njemu odvozili i dovozili I. Đ. na prosjačenje. Invalidu su od sakupljenih para kupovali hranu i ponekad pivo. Žrtva je bila smeštena u šupi u njihovom dvorištu, u ekstremno lošim i nehigijenskim uslovima, zbog čega je dobio infekciju noge koja sada mora da se amputira“, kažu u policiji.

Za razliku od smeštaja žrtve, Pešići su od novcem dobijenim od prosjačenja sagradili kuću. Opremili su je najsavremenijom tehnikom, plazma televizorima, kompjuterima, skupocenim nameštajem. Komšije kažu da su Pešići najviše para od prosjačenja trošili na piće i kocku.

U policiji kažu da je I. Đ. na prosjačenje bio prisiljen i po najvećoj temperaturi, osumnjičeni su nekoliko puta u toku dana dolazili da ga obiđu, ali samo da bi od njega pokupili novac.

U invalidskim kolicima su ga gurali do pumpe, gde su mu pretresali džepove da ne bi sakrio neki dinar. Zatim su ga vraćali na raskrsnicu“, navode u policiji.

Osumnjičeni su juče privedeni istražnom sudiji Višeg suda na saslušanje, a sva trojica se terete za trgovinu ljudima.

Za vreme saslušanja trojice osumnjičenih, u zgradi suda okupilo se nekoliko njihovih rođaka i prijatelja koji su protestovali zbog hapšenja. Zbog agresivnih rođaka moralo je da reaguje sudsko obezbeđenje kako bi smirilo situaciju.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.