Bild: Asad nije odobrio hemijsko oružje?

Prema presretnutim radio porukama nemačkih špijuna ,sirijski komandanti brigada i divizija su tražili dozvolu predsedničke palate za korišćenje hemijskog oružja za poslednja četiri ipo meseca, ali su uvek bili odbijeni, prenosi Hafington post pozivajući se na nemački list.

Nemački obaveštajci sugerišu da bi to moglo da znači da Asad zapravo nije lično dozvolio napad u blizini Damaska 21. avgusta, u kojem je, kako tvrdi opozicija, navodno ubijeno više od 1.400 ljudi.

Međutim , iz nemačke obavešajne službe (BND) nije bilo komentara, navodi Hafington.

Prema pisanju "Bilda", koji se poziva na nemačku obaveštajnu službu, radijsku poruku je presrela nemačka mornarica izviđačkog broda "Oker", koji je plovio u blizini sirijske obale.

Odborima za odbranu i spoljne poslove nemačkog parlamenta, šef BND-a Gerhard Šindler je dao poverljive informacije. "Bild" navodi da je Šindler tom prilikom rekao da bi građanski rat u Siriji mogao da potraje godinama.

Članovi odbora koji su bili prisutni sastanku sa Šindlerom, rekli su Rojtersu da je šef BND-a rekao da iako nemačka obaveštajna služba nije imala konkretan dokaz da je Asadov režim odgovoran,ipak je imala dovoljno dokaza da predloži suprotno.

Ovo uključuje i telefonski poziv koji su nemački špijuni presreli između zvaničnika Hezbolaha i iranske ambasade u Damasku, u kojem zvaničnici kažu da je Asad naredio napad.

Inače, Nemačka, kao i ostale članice Evropske unije , optužuje sirijsku vladu da je izvršila napad hemijskim oružjem, međutim čeka se izveštaj UN, pre nego što se SAD odluči za napad.

Izvor: B92

Pogledajte još