Bašar al Asad: Ne stojim iza napada hemijskim oružjem

Asad je u intervjuu za televizijski kanal CBS rekao da dokazi da je hemijski napad izvršen nisu ubedljivi. Sirijski predsednik je dodao i da strahuje da će napad zapadnih sila na Siriju degradirati njegovu vojsku i narušiti ravnotežu u sukobu.

"Najvažnije je da ne postoje nikakvi dokazi da sam ja upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda", naglasio je Asad, a preneo je novinar američke kuće CBS, koja će intervju sa sirijskim predsednikom emitovati sutra.

Asad je odlučno negirao da je znao za napad hemijskim oružjem, uprkos onome što se priča i uprkos video snimcima i rekao da nema dovoljno dokaza da bi se doneo konačan sud o tome.

Novinar koji je u Damasku razgovarao s Asadom rekao je da on nije ni potvrdio ni negirao da Sirija ima hemijsko oružje, ali da je rekao da bi, ako bi ga imala, ono bilo pod kontrolom.

Sirijski predsednik je pozvao administraciju Baraka Obame da iznese dokaze, ako želi da dobije podršku u SAD i u svetu, za vojni udar protiv njegovog režima, koji optužuje za kršenje međunarodnih konvencija zbog upotrebe hemijskog oružja.

Asad je kazao i da ne zna da li je reč o planiranom vojnom udaru, ali da se SAD očigledno, svim silama pripremaju za napad. Sirijski vođa poslao je "poruku američkom narodu da uplitanje u ratove i sukobe na Bliskom istoku nije bilo dobro iskustvo za njega".

"Rezultati nisu bili dobri i (Amerikanci) ne bi trebalo da se mešaju, već da poruče Kongresu i vlastima u Vašingtonu da ne odobre napad", poručio je Asad.

Američki kongres bi sutra trebalo da započne jesenje zasedanje, a glasanje o sirijskoj rezoluciji, moglo bi da se očekuje u Senatu krajem nedelje a u Donjem domu (Kongres) za desetak dana. Agencije i mediji u SAD navode da za sada većina kongresmena i senatora obe partije, Demokratske i Republikanske, ne prihvata Obamin predlog rezolucije o upotrebi sile u Siriji.

SAD tvrde da je Asadov režim izveo napad hemijskim oružjem 21. avgusta u Damasku i navode izveštaj obaveštajne službe, po kojem je tada upotrebljen otrovni gas sarin. Vašington takođe navodi da je u napadu ubijeno 1.429 ljudi, od kojih su 426 bila deca.

Istovremeno, opoziciona organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, navodi da su u napadu poginule 502 osobe, preneo je AP. Sirijski režim, međutim, poriče da je upotrebio hemijsko oružje i optužuje opoziciju, odnosno pobunjenike za taj napad.

Blic

Pogledajte još