Od danas važi sporazum o energetici

"Za nas kao državu bilo je najvažnije da sever Kosova ima struju i da imamo energestku bezbednost", rekla je ministarka na proslavi deset godina rada Simensove fabrike generatora za vetroelektrane u Subotici.

Mihajlović je rekla da će ‚"Elektrokosmet" postati snabdevač i distributer struje na severu Kosova i da će građani na tom području toj kompaniji plaćati struju.

Sporazum Beograda i Prištine o energetici podrazumeva i da će Elektromreža Srbije i kosovski KOST postići sporazum i da će zaposleni u trafo stanici Valač na severu Kosova ostati zaposleni u "Elektromreži Srbije". Regulatorne agencije Srbije i Kosova će međusobno priznati licence energetskih kompanija, dodala je ona.

Mihajlović je rekla da se kosovska strana obavezala da će ponovo povezati dalekovod na 110 kilovolti na trafo stanicu Valač na severu Kosova. "To znači da ćemo imati sasvim sigurno snabdevanje severa Kosova", istakla je ministarka.

Mihajlović je rekla da Beograd i Priština još nisu razgovarali o pitanju vlasništva nad energetskim objektima i da je to ostavljeno za drugo vreme.

B92

Pogledajte još