Mladić tvrdi da je bolestan

Proces protiv generala Ratka Mladića nije ni danas nastavljen pred Haškim tribunalom, pošto je optuženi tvrdio da je suviše bolestan da bude prisutan u sudnici, iako su lekari iz sudskog pritvora ostali pri nalazu da je Mladić, iako pod velikim stresom, sposoban da učestvuje u suđenju.

Raspravno veće zakazalo je, nakon što je razmotrilo izveštaj lekara, nastavak suđenja za sutra, upozoravajući da će svedok biti saslušan bio Mladić u sudnici ili ne, ukoliko ne dođe do ozbiljnijih promena u njegovom zdravstvenom stanju.

Mladićev branilac Branko Lukić rekao je, prethodno, da Mladić želi da prisustvuje suđenju, ali da za to nije sposoban zbog bolesti.

Lukić je zatražio da Mladić bude podvrgnut detaljnom lekarskom pregledu kojim bi bilo ustanovljeno da li on ne želi da učestvuje u procesu ili za to nije sposoban.

"Naš stav je da bi nastavak suđenja, u odsustvu generala Mladića, bio kršenje pravila Haškog tribunala i da mi u tome ne želimo da učestvujemo. Ukoliko budemo primorani, tražićemo izuzeće veća, pošto smatramo da ovo suđenje, bez izričite saglasnosti generala Mladića, u stanju u kojem se nalazi, ne može da se nastavi"
, upozorio je advokat Lukić.

Predsedavajući sudija Alfons Ori naglasio je, međutim, da "pretresno veće, a ne odbrana kontroliše ovaj proces" i da to neće promeniti reči branioca Lukića.

Po rečima sudije Orija, jučerašnji i današnji izveštaji lekara nisu utvrdili ništa što bi ukazivalo da Mladić nije sposoban da prisustvuje procesu.

"Ukoliko optuženi odluči da ne dođe u sudnicu... veće će to smatrati njegovim odricanjem od prava da prisustvuje... Sutra ujutro, ukoliko ne dođe do promene u njegovom zdravstvenom stanju, nastavićemo i ako optuženi bude i ako ne bude prisutan u sudnici"
, kazao je sudija Ori.

Mladić se jutros nije pojavio u sudnici, a pretresno veće obavešteno je iz sudskog pritvora da on tvrdi da je suviše bolestan da prisustvuje procesu.

Suđenje je juče bilo prekinuto posle sat vremena, nakon što se Mladić požalio, kako je sudijama preneo branilac Lukić, da mu je "utrnula desna strana tela", odnosno ruka i noga i da "ima veliki pritisak u desnoj preponi".

Nakon što ga je pregledala medicinska sestra, optuženi je, juče prepodne, bio vraćen u pritvor u Sheveningenu.

Lekari su ponovili i svoju preporuku da, zbog fizičke slabosti optuženog, sud zaseda četiri dana sedmično.

Sudija Ori negirao je danas Lukićevu jučerašnju tvrdnju da raspravno veće nije u obzir uzelo tu preporuku lekara, kada je dva puta odbilo da skrati radnu nedelju. Na tu odluku, odbrana je uložila žalbu.


Mladić pre hapšenja imao tri moždana udara

Ponavljajući da Mladić u pritvoru "samo leži i nema snagu ni za šta", branilac Lukić primetio je da za ocenu njegovog stanja nije dovoljan samo običan pregled, nego su neophodne detaljne medicinske pretrage, na šta je sudija Ori rekao da odbrana takve pretrage može zatražiti.

Suđenje Mladiću bilo je, iz istog razloga, prekinuto u petak, 23. avgusta, ali je nastavljeno nakon vikenda, kada se optuženi pojavio u sudnici.

General Mladić je, pre hapšenja krajem maja 2011, preživeo tri moždana udara, zbog čega mu je pokretljivost desne strane tela ostala umanjena.

U pritvoru Tribunala, odnosno haškoj bolnici Bronovo, Mladić je, u međuvremenu, bio lečen od upale pluća i podvrgnut lakšim intervencijama, a testiran je i na maligna oboljenja, uz negativne rezultate.

Tokom rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, početkom juna ove godine, Mladić se zahvalio sudu i medicinskom osoblju u pritvoru što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba".

Lekar iz sudskog pritvora Paulus Falke je prethodno, podržavajući zahtev odbrane da se radna sedmica smanji sa pet na četiri radna dana, precizirao je da je stanje Mladića "stabilno" i da nema promena na gore.

Za razliku od medicinskih eksperata odbrane, Falke je izjavio da nema povećanog rizika da bi Mladić mogao doživeti još jedan moždani udar.

Kod optuženog su, po rečima doktora, uočljive posledice preživljenih moždanih udara, poput teškoća u govoru i opadanja snage mišića, zbog umora i stresa na suđenju.

Mladić pati od povišenog krvnog pritiska, koji se reguliše lekovima, i početne arterioskleroze i dijabetesa. Usled sumnje da general Mladić boluje od raka, nedavno je obavljena biopsija, rezultati su bili negativni, kazao je tada doktor Falke.

Medicinsko osoblje u pritvoru primetilo je da se Mladić "izuzetno umara" na suđenju. "Kada dođe sa suđenja, nema snage ni da se svučce i samo leži u krevetu i ignoriše večeru", izjavio je lekar.

Mladić je izgubio i šest kilograma od kada se našao u pritvoru 2011. Kada je prošle godine bolovao od upale pluća, Mladić je imao "manje od 60 kilograma", rekao je u junu sudija Ori.

Po nalazu psihijatara, Mladić svedočenja na suđenju prihvata "veoma bolno i uznemirujuće", što možda utiče na njegov apetit, preneo je doktor Falke.

Raspravno veće, međutim, odbilo je zahtev odbrane i preporuku lekara sa se broj radnih dana smanji, uz obrazloženje da za to ne postoje uverljivi medicinski razlozi.

U toj odluci, sudije su naglasile i da tvrdnja da Mladić gubi na težini nije potvrđena podacima sa nedavnih merenja, koje je veću dostavila uprava pritvora.

General Mladić optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Izvor: RTS

Pogledajte još