Čudesni svetovi kockica na humanitarnoj izložbi

Veliki broj nas se bar jednom u životu u životu igrao lego kockicama. Ove igračke postoje više od pola veka, razveseljavaju decu i razvijaju im motoričke veštine. One su i puno više od igračke, koriste se od vrtića do fakulteta, od nastave pa do mašinstva i tehnologije.

(old_image)

KOCKICE - Suosnivači Googla Lari Pejdž i Sergej Brin su na početku razvoja svog čuvenog pretraživača interneta smeštali hard diskove u kućišta od kockica. Kad bi se do sad proizvedene kockice podelile svim ljudima na planeti, svaki čovek bi dobio 62 komada. Lego je najveći proizvođač autoguma na svetu, s obzirom na broj minijaturnih točkića od kockica koji se u igračkama isporučuju sa odgovarajućim plastičnim gumama.

Fascinacija kockicama koja počinje u detinjstvu često se održava i u odraslom dobu. Poznati voditelj BBC-a Džejms Mej rukovodio je 2009. projektom izgradnje kuće od kocaka u prirodnoj veličini. Hiljadu dvesta dobrovoljaca je sklapalo kuću u koju je ugrađeno više od tri miliona lego kockica. Nemac Jan Vorman je obilazio gradove Evrope i krpio rupe na fasadama zgrada koristeći lego kocke. Radio je i u Sremskim Karlovcima i održao izložbu u Beogradu.

(old_image)

Ljubitelji lego kocaka svih generacija su i u našoj zemlji sve aktivniji i brojniji, organizuju se u klubove i aktivno pripremaju javne manifestacije.

Pogledajte još