Evropski parlament danas glasa o vizama

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za gradjane iz zemalja Zapadnog Balkana.

Slovenačka poslanica Tanja Fajon, članica Komiteta za građanske slobode, pravosudje i unutrašnje poslove, zatražila je od kolega da glasaju protiv predloga, izmedju ostalog zato što ne predvidja kontrolnu ulogu Parlamenta.

Poslanici Evropske narodne stranke (EPP), grupacije koja okuplja partije desnog centra, podržali su predlog.

Za sada je neizvesno da li će ovaj takozvani zaštitni mehanizam danas biti usvojen, ali čak I ako bude izglasan, to neće značiti da je povratak viznog režima na pomolu.

Mehanizam predviđa složenu proceduru koja počinje prijavom jedne ili više zemalja članica da je zabeležen povećan priliv lažnih azilanata, nakon čega Evropska komisija uz pomoć evropske granične službe Froneteksa sastavlja izveštaj o stanju stvari.

Tek ukoliko se utvrdi da je došlo do naglog priliva lažnih azilanata iz neke zemlje, toj zemlji se može privremeno ukinuti bezvini režim.

Prema najnovijim izveštajima, broj lažnih azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine u poslednje vreme je znatno opao, zahvaljujući merama odvraćanja od zloupotrebe bezviznog režima koje su te zemlje sprovele, kao I izmena u proceduri za dobijanje političkog azila u EU.

Sem toga, kako je u utorak podsetio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, ova mera će moći da se primenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum.

Blic

Pogledajte još