Izglasan mehanizam za vraćanje viza

Poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom glasova usvojili su mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti , u koje spada i Srbija, privremeno ponovo uvedu vize.

Za usvajanje mehanizma glasalo je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv.

Poslanica Tanja Fajon zatražila je da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma "ilegalnim" jer ograničava prava parlamenta.

Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

Ipak, usvajanje mehanizma ne znači automatski da je povratak viznog režima na pomolu.

Mehanizam predviđa složenu proceduru koja počinje prijavom jedne ili više zemalja članica da je zabeležen povećan priliv lažnih azilanata, nakon čega Evropska komisija uz pomoć evropske granične službe Froneteksa sastavlja izveštaj o stanju stvari.

Tek ukoliko se utvrdi da je došlo do naglog priliva lažnih azilanata iz neke zemlje, toj zemlji se može privremeno ukinuti bezvizni režim.

Prema najnovijim izveštajima, broj lažnih azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine u poslednje vreme je znatno opao, zahvaljujući merama odvraćanja od zloupotrebe bezviznog režima koje su te zemlje sprovele, kao i izmena u proceduri za dobijanje političkog azila u EU.

Osim toga, kako je u utorak podsetio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, ova mera će moći da se primenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum.


RTS

Pogledajte još