Granica između Makedonije i Kosova zvanično otvorena

Od ponoći granica sa Kosovom je ponovo otvorena, a odluku Prištine je kasno sinoć dobio Saracini od kosovke ministarke trgovine Mimoze Kusari Ljilje.


"Ovim se završavaju negativni procesi koji su se desili izmedju naše dve države zbog jednostranog embarga koji se, najpre odnosio na odredjenu grupu, a zatim na sve makedonske proizvode sa kosovske strane"
, izjavio je vicepremijer Peševski.

On je napomenuo da se po automatizmu ukidaju mere koje je uvela makedonska vlada u trenutku kada Kosovo ukine embargo.

I ministar ekonomije Saracini izrazio je zadovoljstvo.

"Makedonija i Kosovo imaju odličnu saradnju koja treba da se nadogradjuje, posebno u delu ekonomije. Pokazali smo čvrst stav i kao Vlada i kao institucija", izajvio je Saracini.

Nakon što su makedonski transporteri dobili obaveštenje da se stanje normalizovalo, uklonili su kamione sa graice i prekinuli blokadu.

Predstavnici transportnih preduzeća smatraju da ono sto se dešavalo u proteklih nekoliko dana predstavlja pouku za sve.


"Ako je iz svega ovoga izvučena nekakva pouka, onda možemo da oprostimo gubitke koje smo pretrpeli ovih dana. Važno je da počnemo da radimo. Kriza se završila i sada treba još više da saradjujemo, da budemo složni i nadamo se da je ovo bila lekcija za sve"
, izjavila je predstavnica transportnog preduzeća "Makamtrans".

Pet dana granični prelazi Blace i Jažince blokirali su makedonski transporteri u znak revolta zbog embarga iz Prištine na makedonske proizvode.

Nisu se propuštala ni vozila, ni kamioni i autobusi, a gradjani su mogli da predju granicu jedinu peške.


Blic

Pogledajte još