FORBSOVA LISTA: Bogati još bogatiji, teško je sabrati koliko imaju

"U suštini, mega bogati su postali još bogatiji", rekla je urednica Forbsa Keri Dolan, a prenela agencija AP. Dolan je navela da 61 američki milijarder nije uvršten na Forbsovu listu, budući da je minimalni neto prihod koji ih kvalifikuje za mesto na listi uvećan na pretkrizni nivo od 1,3 milijarde dolara, u odnosu na 1,1 milijardu iz 2012. "Na neki način, teže je nego ikada naći se na listi", kazala je Dolan.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts i dalje je najbogatiji Amerikanac, a na čelu liste nalazi se već 20 uzastopnih godina. Njegova neto vrednost porasla je na 72 sa 66 milijardi dolara iz 2012. Investitor Voren Bafet, predsednik kompanije "Berkšir Hatavej", zauzima drugu poziciju, a bogatstvo je uvećao na 58,5 sa 46 milijardi dolara iz prošle godine.

Suosnivač kompanije Orakl Lari Elison zadržao je treće mesto sa 41 milijardom dolara i jedini je među prvih deset rangiranih čije bogatstvo nije poraslo u proteklih godinu dana.

Braća Čarls i Dejvid Koh, osnivači "Koh indastriza", zauzimaju sledeće dve pozicije i "teški" su po 36 milijardi dolara, u odnosu na 31 milijardu iz 2012. Naslednici Volmarta Kriti, Džim, Alis i S. Robert Valton zauzimaju iduće četiri pozicije, a njihova vrednost varira od 33,3 do 35,4 milijarde dolara.
Gradonačelnik Njujorka i osnivač agencije "Blumberg" Majkl Blumberg nalazi se na desetom mestu sa bogatstvom od 31 milijarde dolara, u odnosu na 25 milijardi iz prethodne godine.

Prema podacima Forbsa, 273 člana liste bogataša sami su stvorili svoje bogatstvo, dok su njih 71 naslednici, a 56 je nasledilo deo bogatstva, a deo su sami ostvarili. Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg vratio se među 20 najbogatijih, nakon što je prošle godine ispao iz tog kruga, a njegova neto vrednost procenjena je na 19 milijardi dolara.

Suosnivač Fejsbuka Dastin Moskovic takođe je na listi, i to na 85. mestu sa neto vrednošću od 5,2 miliajrde dolara. Sa 29 godina (svega nekoliko dana je mlađi od Zakerberga), Moskovic je najmlađi bogataš na "Forbsovoj" listi.

Najstariji je, pak, 98-godišnji Dejvid Rokfeler, koji sa 2,8 milijardi dolara zauzima 193. mesto. Na listi se nalazi ukupno 48 žena, uključujući naslednicu hotela Hajat Dženifer Pricker na 327. mestu. Ranije poznata kao Džejms Pricker, ona je prva transrodna osoba na listi.

Ukupna vrednost 400 milijardera iznosi dva biliona dolara, u odnosu na 1,7 biliona iz 2012, i najviša je otkako se formira lista. Prosečna neto vrednost rangiranih takođe je rekordna i iznosi pet milijardi dolara, u odnosu na 4,2 milijarde iz 2012.

Izvor: Kurir

Pogledajte još