fbpx

Kruševac: Davao stan za džabe, jedva našao stanare

Kuća penzionisanog komercijaliste Zorana Ilića (73) iz Kruševca namenjena talentovanim, a siromašnim đacima dobila je prve stanare.

Ovaj penzionisani radnik industrije mašina i komponenti "14.oktobar", koji se bavi jogom ponudio je pre nekoliko meseci besplatno sprat svoje porodične kuće za smeštaj odličnih, a siromašnih učenika, međutim, od tada su mu se, kako je kazao, uglavnom javljali samo predstavnici medija.

"Mislim da su ljudi nepoverljivi kada kažete da nešto dajete besplatno, veruju da se iza toga nešto krije, traže neku skrivenu nameru, a nije tako. Nedavno mi se javila samo jedna gospođa iz Žitkovca telefonom i rekla mi je da ima dve ćerke koje se školuju u Kruševcu, ali da nema sredstava za njihov boravak. Vrlo rado sam ih prihvatio", priča za Tanjug Ilić.

Ilić podseća da je, kada je već rešio da ovaj prostor ustupi mladima, kontaktirao sve srednje škole u Kruševcu i gradsku upravu, ali da mu se niko nije javio.

Kaže da je u pismu objasnio da želi da ustupi mladima pet dvokrevetnih soba, trpezariju, kuhinju, posebne sobe za učenje, kao i mesto za rekreaciju gde je smešten sto za stoni tenis.

"Kada se niko nije javio, angažovao sam mlade da napišu oglas na kući "Ako si darovi/a, a još i dobar đak, u ovoj kući imaš besplatan boravak"
, podseća Ilić i dodaje da će učenici jedino snositi osnovne troškove, a moguće je i da će tu obavezu preuzeti Asocijacija mladih, koja bi uskoro trebalo da se ovde nastani.

Osim što je mladima ustupio jedan deo kuće, Ilić je odlučio da uredi jednu posebnu prostoriju, u drugom delu kuće, koju bi dao na korišćenje mladim domaćim, ali i inostranim autostoperima.

"Još kao student sa 22 godine sam počeo da stopiram i tako sam obišao Evropu i Severnu Afriku, Maroko, Alžir. I danas stopiram, ne sećam se kada sam poslednji put platio kartu, a i brže stignem stopom nego autobusom", priča Ilić i ističe da tokom stopiranja nije imao neprijatnih situacija.

Zbog toga, kaže, želi da se oduži autostoperima, koji se, ukoliko se nađu u Kruševcu, mogu odmoriti u njegovoj kući.

Na pitanje da li je srećan, jer ima mogućnosti da pomogne drugima, Ilić kaže: "Ja sam shvatio koliko mi malo treba u životu, tako da se osećam najbogatijim čovekom na svetu. A sreća je sloboda."

Izvor: MONDO

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.