Otkriven biblijski grad koji je pohodio Isus Hrist (VIDEO)

Grad je otkriven u blizini mesta gde je 1986. pronađen brod star 2.000 godina

Dalmanuta se pominje samo u Jevanđelju po Marku, dok u odgovarajućem pasusu u Jevanđelju po Mateju (15:39) piše: "I otpustivši narod uđe u lađu i dođe u okoline magdalske."

Magdala je sa priličnom sigurnošću identifikovana kao današnji grad Migdal, na severozapadnoj obali Galilejskog jezera. Magdala je možda najpoznatija zbog veze sa Marijom Magdalenom, za koju se pretpostavlja da je rođena u ovom gradu.

Područje između današnjeg Migdala i obale bogato je arheološkim otkrićima, kaže Ken Dark iz Univerziteta u Redingu, čiji je tim otkrio grad za koji veruju da je Dalmanuta.

Grad je bio bogat i opstajao vekovima

Najnovije otkriće povezuju sa barkom starom 2.000 godina, nađenom na obali jezera 1986. godine i koja se do današnjih dana smatra najznačajnim artefaktom vezanim za ovu oblast.

“Posude od stakla i amfore ukazuju na bogatstvo, a osmosedi i kamena sidra, kao i prilaz plažama pogodan za pristajanje čamaca i, naravno, barka iz prvog veka... Sve to ukazuje na bavljenje ribolovom”
, napisao je Dark u najnovijem broju časopisa “Palestajn eksplorejšen”.

Nađeni predmeti navode na zaključak da je grad bio bogat i da je opstajao vekovima, jer su nađeni fragmenti grnčarije iz prvog ili drugog veka p.n.e, pa do petog veka n.e, tj. perioda Vizantijskog carstva.

Jedna jevrejska zajednica je najverovatnije živela uz politeističku, budući da su nađene kockice mozaika i fragmenti posuda od krečnjaka “koje se dovodi u vezu sa jevrejskim ritualnim pranjem u ranom rimskom periodu”, navodi Dark.

Izvor: Blic

Pogledajte još