MK grupa i Podravka: Para imamo, nemamo u šta da ulažemo

On je na regionalnoj konfereciji o komunikacijama Vikend medija festival u Rovinju kazao da je godišnji prihod MK grupe 700 miliona evra, zarada pre oporezivanja kamata i amortizacije (EBITDA) 140 miliona evra, a prosečno stanje keša na računu je 120 miliona evra u poslednjih godinu i po.

"Ako gledate prosečnu zaduženost kompanija, možemo da podignemo kredite za 500-600 miliona evra. Ako se tome doda keš na računu mi imamo za investiranje 600 do 700 miliona evra. To je respektabilna suma za celu Evropu, a nađite mi metu u regionu koja će obezbediti povraćaj kapitala od 15 odsto. Nema je", kazao je Kostić.

Vlasnik MK grupe sastavljene od 36 kompanija, koje se bave poslovima od proizvodnje šećera do prodaje softvera istakao je da kompanije u regionu moraju da rastu da bi se zaštitile od preuzimanja i izašle ne globalno tržište.

On je kazao da je za izlazak na svetsko tržište potrebno značajno investirati u tehnološki razvoj i da se radi o milijardama evra, ističući da će kompanije u Srbiji i Hrvatskoj biti lokalne, maksimalno regionalne dok se ne porastu kroz udruživanje, spajanje ili preuzimanje.

"I ja bih sa Klaudijom Šifer, ali žena neće sa mnom. Treba da nađete ovde lokalnu devojku koja vam se sviđa, koja dobro i lepo izgleda, sa kojom imate ista razmišljanja. To bi za mene mogla da bude Podravka", kazao je Kostić na panelu o udruživanju kompanije pod nazivom Regionalni Beneluks.

On je kazao i da Srbija i Hrvatska treba da iskoriste svoje prednosti – Srbija poljoprivrednu proizvodnju, a Hrvatska obalu jedinstvenu u svetu po lepoti i turizam.

Kostić je ponovio i da je zainteresovan za kupovinu hotela na hrvatskom primorju. "Kad budem u mogućnosti da po adekvatnoj ceni kupim hotel, to ću i učiniti", kazao je on. Kostić je kazao i da je države u regionu treba da stvore bolje uslove za prvrednike dodajući da je "spreman da trči sa bilo kim", ali da ne može da bude brži ako mu se "zaveže jedna noga, stavi ruka iza leđa i tuku ga uz put".

Predsednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić kazao je da ta kompanije mora da se širi na nova tržišta da bi obezbedila rast.

"Na domaćem tržištu i na tržištima u regionu na kojima je Podravka prisutna moraće da brani pozicije i ne može očekivati rast. Naš rast moramo tražiti na novim tržištma", kazao je on i dodao da za sledeću godinu Podravka pokušava da pripremi program za ulazak na tržište Rusije.

Mršić je kazao i da Podravka traži prilike za izlazak na nova tržišta i investiranje u obe oblasti poslovanja, prehrambenoj industriji i farmaciji, u više zemalja.

Na pitanja da li u narednih par godina Podravka planira da kupi neku firmu u Srbiji ili regionu on je kazao da to ne može da otkrije čak i da ima potpisan predugovor zbog toga što su akcija Podravke na berzi.

"Targetiramo više meta u obe divizije na više tržišta", kazao je Mršić i dodao da finansiranje nije problem. Kako je naveo, poslovodstvo Podravke ima saglasnost Skupštin e akcionara za dokapitalizaciju,a i nivo zaduženosti kompanije je nizak. Mršić je kazao i da bi kompanije iz regiona trebalo da nastupaju na tržištima trećih zemalja i na taj način krenu ka rastu i ukrupnjavanju. Regionalna konferencija o komunikacijama Vikend medija festival (Weekend Media) u Rovinju okupio je 4.000 profesionalaca iz medija, biznisa, marketinga i odnosa sa javnošću, koji razgovaraju o novim trendovima u poslovanju, uticaju tehnoloških promena na poslovanje telekomunikacija, banaka i osiguranja, medijima i marketingu.

Izvor: Beta

Pogledajte još