Tači razgovarao sa Ban Ki Munom

Tači je, prvog dana svog boravka u sedištu UN u Njujorku, generalnog sekretara UN informisao o pripremama za održavanje lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra, saopštio je kabinet kosovskog premijera.

Tači je ukazao na poseban značaj lokalnih izbora jer će oni po prvi put biti održani na celoj teritoriji Kosova i jer će u njima učestvovati i Srbi iz opština na severu Kosova što će, kako je istakao, omogućiti njihovu integraciju u društveni i politički sistem Kosova.

Tači je rekao da se Kosovo zalaže za to da izbori budu transparentni i da učestvuje što veći broj građana Kosova, navodi se u saopštenju i dodaje da je kosovski premijer ocenio da je realizacija dogovorenog u dijalogu (Srbije i Kosova) veoma važna za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Generalnog sekretara UN Tači je informisao o procesu evropskih integracija Kosova i o pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije.

Govoreći o članstvu Kosova u UN, Tači je istakao da prisustvo Misije UNMIK na Kosovu treba da bude izraz potreba Kosova za integracijom Kosova u UN i da treba da bude prilagodjeno novoj realnosti, posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Tokom sastanka s kosovskim premijerom, Ban Ki Mun je istakao podršku UN dijalogu Srbije i Kosova i ukazao na značaj uspeha lokalnih izbora koje je ocenio istorijskim, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: b92

Pogledajte još