Mihajlović: Neozbiljno je dati Kostiću Železnice

Ministarka energetike je za današnji "Blic" zamolila Kostića da Vladi pismeno pošalje svoju ponudu i da u njoj jasno kaže šta od države očekuje zauzvrat.

"Lično ću se založiti da ovakva ozbiljna inicijativa bude isto tako vrlo ozbiljno i razmotrena", kategorična je ministarka energetike.

Ona je objasnila da je Kostićevo rešenje za Železnice neozbiljno jer je, kako je navela, skoro ovaj biznismen izjvio da kada bi mu bilo ponudjeno mesto u vladi to ne bi mogao da prihvati zato što je odgovoran za svojih 35 firmi u kojima je zaposleno 5.000 radnika.

"Pitam se kako to da bi se sada gospodin Kostić, i pored toliko prezauzetosti, bavio velikim sistemom kakav su Železnice Srbije", kaže Mihajlovićeva.

Način na koji je Kostić izrekao ovaj predlog potpredsednica Srpske napredne stranke tumači kao metaforičan ili možda dobar način za pothranjivanje sopstvenog ega.

Ona je napomenula da je ponudu da peruzeme menadžment Železnica Srbije Kostić prvi put izneo na panelu na kome se govorilo o potrebi udruživanja kompanija iz regiona i stvaranju asocijacije država na Balkanu po ugledu na Beneluks.

"Udruživanje Kostića sa hrvatskim biznismenima Ivicom Todorićem i Emilom Tadeskim je možda osnov za neki novi Beneluks, ali ono je za sada daleko, baš kao i Kostićev dolazak na čelo Železnica Srbije", kategorična je ministarka.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za "Blic" da je predlog da uspešni privrednici uzmnu preduzeća koja su gobitaši moguć, ali pod dva uslova.

"Prvi je da se uputi javni poziv svim biznismenima, a drugi je da sve bude baziramo na čistom interesu države i tajkuna, a ne na altruizmu biznismena, jer to nema šane na uspeh", tvrdi Ljajić.

On kaže da je i pre tri godine ova ideja podržana na sastanku najvišeg političkog vrha, tajkuna i sindikata. Od ideje se, kako kaže, brzo odustalo jer je postojao strah da će javnost biti kivna na vladu koja previše izlazi ususret tajkunima.

Dragoljub Simonović, direktor Železnica, rekao je da nije jednostavno sprovesti Kostićevu zamisao i da plan predsednika MK Grupe samo govori o nepoznavanju osnovnih stvari o poslovanju ovog preduzeća.

Izvor: b92

Pogledajte još