DS: Dačić da zadrži mišljenje za sebe

Omladina Demokratske stranke je u saopštenju navela da premijer "ne razume suštinu ni koncept zaštite ljudskih prava, kao ni ravnopravnost i jednak tretman svih gradjana Srbije garantovan Ustavom i zakonima", izrazivši žaljenje zbog načina na koji govori o ljudskim i manjinskim pravima u Srbiji.

Iz Demokratske omladine ocenjuju izjave premijera kao potvrdu da niko u vladajućoj koaliciji ne deli evropske vrednosti, već ih sprovode samo zato što smatraju da su na tako nešto obavezni.

"Pozivamo premijera da svoje privatno mišljenje zadrži za sebe, jer ono ne govori pozitivno ni o njemu ni o zemlji koju predstavlja, i da svim građanima ove zemlje omogući ravnopravan tretman, na šta je po svojoj funkciji obavezan"
, poručeno je u saopštenju Demokratske omladine.

I Socijaldemokratska omladina smatra da je istupanje premijera nedopustivo, naročito u ovom trenutku i dodaje da "Dačiću niko ne spori pravo da ne ide na Paradu ponosa, ako ne želi".

Po njihovim ocenama, Dačićevo prisustvo bi imalo kako simboličan značaj, tako i značaj za bezbednosni aspekt održavanja ove manifestacije.

Ocenjujući da svojom izjavom "direktno vređa osećanja jedne grupe ljudi", Socijaldemokrtaska omladina je zatražila od premijera da javno uputi izvinjenje LGBT populaciji u Srbiji.

Premijer i ministar policije Dačić juče je u Nišu rekao da LGBT populaciji niko ne sme da narušava prava, da niko ne sme da ih maltretira i da i oni imaju sva prava kao i svi drugi građani.

"Ali nemojte da pričate da je to normalno, kada nije normalno. I nemoj da neko kaže da je to uzor kojim ćemo vaspitavati našu decu",
rekao je Dačić.

Ako je reč o manjini, i oni moraju da vode računa da ne vređaju osećanja većine, kazao je Dačih i podsetio da su prošle godine, na izložbi organizatori parade prikazali Isusa Hrista kao homoseksualca napomonući da ne treba sada da očekuju da ih neko dočeka aplauzima i ovacijama.

"Ko su oni da govore da ću ja da otvorim neki skup ili (Aleksandar) Vučić da zatvori. Nisu nas ni pitali da li ćemo to da uradimo i ko je njima dao pravo da manipulišu našim imenima", zapitao je Dačić.


B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.