UN USVOJIO REZOLUCIJU O SIRIJI Izbegnuta američka vojna akcija protiv Asadove vlade

Jednoglasnom odlukom 15-članog Saveta bezbednosti završilo se višenedeljno razdoblje diplomatske napetosti između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Rezolucija se temelji na sporazumu koji su dve zemlje postigle početkom meseca u Ženevi nakon što je 21.avgusta u napadu hemijskim oružjem u predgrađu Damaska poginulo više stotina ljudi.

Dogovorom SAD-a i Rusije izbegnuta je američka vojna akcija protiv Asadove vlade koju je Vašington okrivio za napad. Sirijska vlada i njena saveznica Rusija za napad su okrivile pobunjenike.

Ovo glasanje je veliki diplomatski uspeh: to je prva rezolucija koju je Savet bezbednosti usvojio od početka sukoba u Siriji u martu 2011. Tri puta u prošlosti Moskva i Peking uložili su veto.

"Večeras je međunarodna zajednica obavila svoj posao", rekao je uoči glasanja generalnui sekretar UN-a Ban Ki-Mun. Takođe je rekao da bi se mirovna konferencija o Siriji pod nazivom "Ženeva 2" trebalo održati sredinom novembra

.
Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da dogovor o rezoluciji UN o eliminisanju sirijskog hemijskog oružja može "potencijalno da predstavlja veliku pobedu za međunarodnu zajednicu".

Obama je pozdravio tekst rezolucije i dodao da su pretnje SAD o vojnom napadu bile od značajnog uticaja da se postigne dogovor o rezoluciji, mada je naveo da je uvek za diplomatsko rešenje.

"To je nešto što želimo već odavno", rekao je Obama u Vašingtonu posle susreta sa indijskim premijerom Manmohanom Singom.

Izvor: Beta-AFP, Jutarnji.hr

Pogledajte još