Vlasnici uz ljubimce zaborave na stres

Nakon godinu dana istraživanja kako kućni ljubimci utiču na ljudski organizam, ovi znalci su zadovoljno mogli američku javnost da obaveste o fantastičnim saznanjima.

"Vlasnici pasa zdraviji su jer više vremena provode u šetnjama na otvorenom. Dokazano je da u prisustvu svojih ljubimaca zaboravljaju na svakodnevne brige koje uzrokuju stres. Ljubimci takođe utiču na smanjenje broja otkucaja srca i krvni pritisak"
, rekao je dr Glen N. Levin, čelni čovek ovog istraživačkog tima.

Mada do sada nisu tako lako obelodanjivali rezultate svojih istraživanja, ovaj put nisu mogli da ignorišu činjenicu da u Americi živi 70 miliona vlasnika pasa odnosno 74 miliona vlasnika mačaka.

Vršen je niz testova i svi su pokazali isto – da leče! Jedan od njih rađen je na uzorku 48 brokera koji su svakodnevno izloženi stresu. Podeljeni su u dve grupe i nakon šest meseci izmeren im je nivo stresa. Brokeri koji su udomili psa ili mačku pokazivali su manje znakova stresa od kolega koji su živeli bez ljubimaca.

Uprkos pozitivnim rezultatima, dr Levin istakao je da on i njegove kolege preporučuju udomljavanje ili kupovinu kućnih ljubimaca, samo ako je razlog nabavljanja pružanje ljubavi i krova nad glavom.

"Ako neko udomi kućnog ljubimca, a većinu dana sedi na kauču, puši i jede velike količine nezdrave hrane ne može očekivati da će samo zato što ima ljubimca smanjiti rizik od bolesti srca"
, zaključio je on.

Iako je većina istraživanja rađena sa vlasnicima pasa, takođe je dokazano da i druge vrste ljubimaca smanjuju mogućnost dobijanja srčanog ili nekog drugog infarkta.

Blic

Pogledajte još