Sećanje na Dražena Ričla

Ričl je odrastao na Koševu sa majkom, pošto mu je otac umro dok je Ričl bio dete. Završio je srednju muzičku školu, a kasnije upisao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka.

Ubrzo je počeo da svira u grupi “Ozbiljno pitanje”, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, a zatim i sa grupom Elvis J. Kurtović. Međutim početkom 1985. godine ih napušta i zajedno sa Arslanagićem osniva grupu “Crvena jabuka”. U Zlajinom potkrovnom stanu pišu pesme za prvi album Crvene jabuke. U bend dolazi basista iz Zenice Aljoša Buha, klavijaturista Dražen Žerić Žera iz grupe Žaoke i bubnjar Darko Jelčić Cunja, takođe iz Zenice.

Važio je za jednog od najboljih gitarista sarajevske rok scene zbog čega je od Elvisa J. Kurtovića dobio zvanje “Najbrže ruke srednje Bosne uključujući zajednicu opština Tuzla”.

Ričl je jedno vreme bio voditelj na radiju Sarajevo zajedno sa budućim nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom u humorističkoj emisiji i preteči prvih nadrealista PRIMUS (Priče i muzike subotom). Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine. Sa grupom Crvena jabuka je snimio jedan album pod nazivom Crvena Jabuka i četiri TV spota za pesme: “Bježi kišo s prozora”, “Sa tvojih usana”, “Nek te on ljubi” i “Dirlija”.

Dražen Ričl je 18. septembra 1986. godine doživeo saobraćajnu nesreću kada je sa Arslanagićem i Buhom pošao na koncert u Mostar. Buha je nastradao na licu mesta, a Ričl je prebačen za Beograd na VMA zbog teških telesnih povreda, ali je dve nedelje kasnije, 1. oktobra 1986. godine, preminuo. Na mestu nesreće kod Jablanice, 2009. godine postavljena je spomen ploča.

Dražen Ričl je sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na nadgrobnom spomeniku u obliku presečene jabuke uklesan je stih iz jedne od njegovih pesama:

“Prođe avgust srećo moja,
Vrijeme da se rastane
Bilo je izgleda previše lijepo
Da nam tako ostane.””

6yka.com