"Jugo" napunio 35 godina

0

Prvi primerak legendarnog "Jugića 45" ručno je sastavljen 2. oktobra 1978. godine, što znači da slavi 35. rođendan. Prvi primerak napravljen je pod imenom "Fijat 127", pod licencom "Fijata" i poklonjen Josipu Brozu Titu. Serijska proizvodnja počela je 1980, i ukupno je automobila "Zastava koral" proizvedeno 794,482 do prestanka proizvodnje 11. novembra 2008. godine.

“Juga” su već famozno razapeli momci iz emisije “Top gear”, a većina ljubitelja filmova zna da ovaj automobil igra važnu ulogu u filmu “Ko je ubio Monu” iz devedesetih.

Međutim, možda niste znali da se “Zastavin” auto pojavljuje u filmovima kao što su “Iron man 2”, “Umri muški”, crtaću “Automobili” i drugim?

Naravno, nema “glavnu ulogu”, ali ako pažljivo pogledate, videćete razne modele “Juga” u filmovima kao što su “Iron man 2” sa Robertom Daunijem Džuniorom, “Umri muški sa osvetom” sa Brusom Vilisom, “Služavka sa Menhetna” sa Dženifer Lopez, “The birdcage” sa Kevinom Klajnom, crtaću “Automobili 2”, “Domino”, “Brzina”…

Slavni “Jugo”, bez kog se ne može zamisliti nijedna ulica u bivšoj Jugoslaviji, stigao je u Ameriku 1985, uz pomoć Malkolma Briklina, magnata automobilske industrije koji je Amerima doneo i “Subaru” i “Fijat”.

Evo kako se “Jugić” reklamirao u Americi osamdesetih. “Pouzdan drugi auto za našu porodicu”, “konačno imam love da kupim novi auto”…

U Americi je ukupno prodato 143.363 primeraka, između 1985. i 1992. godine, kada je uvoz zaustavljen zbog nestabilne političke situacije u našoj zemlji. Inače, časopis “Tajm” stavio ga je na listu 50 najgorih automobila svih vremena.

Iako ga ne proizvodimo skoro tačno pet godina, niti izvozimo u Ameriku, “Jugić” opstaje u srcima onih koji su ga nekada vozili (ili ga voze i dalje), ali i holivudskim filmovima.MONDO

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.