Blic: Koliko košta kupovna, a koliko domaća zimnica ?!

Večito pitanje da li je isplativije kupiti gotovu zimnicu, ili je praviti i ove godine je glavna tema za razmišljanje u mnogim porodicama. Spremanje zimnice isplati se ukoliko se voće i povrće pazari na kvantaškoj pijaci, “na veliko”, gde su cene niže za 20 do 30 odsto u odnosu na zelene pijace. Ipak, univerzalno pravilo ne postoji jer sve zavisi od toga koliko se zimnice pojede u toku zimskih meseci u određenoj porodici.

"Nekome se možda isplati da kupuje ajvar, meni ne, jer ga moja porodica jede u ogromnim količinama. Isto je i sa kiselim kupusom. Kada bih kupovala po glavicu koja košta oko 150 dinara, svaki put kada im se prijede salata, sarma, ili podvarak, potrošila bih mnogo više novca nego što ću potrošiti da napunim bure kiselim kupusom, jer sada kilogram košta manje od 20 dinara,"
kaže Radmila Pejić (58), domaćica iz Beograda.

Iako neke vrste zimnice jesu jeftinije kada poteknu iz kućne radinosti, sve se više domaćica opredeljuje za kupovne krastavčiće i ajvar zbog nedostatka vremena, jer povrće treba izabrati,oljuštiti, iseckati, pržiti, kuvati, bariti, smeštati u tegle.

A uz rado vreme od devet do pet, većina današnjih domaćica za sve to nema dovoljno vremena. Tegla ajvara industrijskog, poluprženog od 680 grama može da se nabavi i za 150 dinara, ali onaj pravi, domaći, koji se u našim trgovinama prodaje kao “bakin” je tri do četiri puta skuplji.

Kuvanje paradajza se, tvrde domaćice, isplati se samo ako se kupi već ceđeni paradajz koji košta oko 40 dinara po litru, jer je, u suprotnom, za litar soka od paradajza potrebno oko dva kilograma svežeg paradajza, a kilogram košta u proseku oko 80 dinara, dok litar kupovnog soka košta oko 100 dinara.

Pekmez ove godine nije se mnogo krčkao na šporetima, jer se tegla od 700 grama može kupiti za 150 do 200 dinara, dok je cena voća bila oko 80 dinara kilogram, koliko košta i ista količina šećera, pa je trud u spremanje džema neisplativo.

Izvor: Gorica Avalić, Blic

Pogledajte još