Ministar ne očekuje nerede na "Paradi ponosa" u Podgorici

0

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović izrazio je danas očekivanje da će "Povorka ponosa" u Podgorici 20. oktobra, za razliku od one Budvi, proteći mirno.

“Crnogorsko društvo je na tolikom stepenu demokratije da, bez obzira na jednu ružnu sliku iz Budve, ne očekujem posebne nerede”“, kazao je Numanović.

On je, u izjavi medijima, apelovao na sve gradjane da u susret organizovanju prve gej povorke u Podgorici pokažu demokratsku zrelost.

Numanović je kazao da će radna tela Vlade Crne Gore do 20. oktobra zauzeti stav o učešću na “Paradi ponosa”.

Crnogorska policija odobrila je održavanje “Parade ponosa” zakazane za 20. oktobar u Podgorici i započela bezbedonosne pripreme za taj dogadjaj.

Policija je formirala poseban Operativni štab, koji je zadužen da prva gej parada u Podgorici prodje bezbedno.

U obezbedjivanju “Parade ponosa”, kako je saopšteno, biće angažovani kompletni sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice, svi interventni vodovi i drugi uniformisani policajci i inspektori u civilu.

Oni će biti rasporedjeni na maršuti gej povorke, ali i u drugim delovima Podgorice, kako bi se sprečili eventualni incidenti i napadi u znak bunta zbog održavanja parade.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom – žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je rezuliralo privodjenjima i povredama.

Prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podneo je nedavno ostavku u toj organizaciji, zbog, kako je naveo, svakodnevnih pretnji koje više nije mogao da podnese.


Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.