Za kožu kao svila: Prirodni lekovi za akne i bubuljice

Osnovni, mada ne i jedini razlog za to su hormonske promene koje se tokom mesecnog ciklusa odvijaju u ženskom organizmu. Osim puberteta i hormona, krivci za nastanak akni i bubuljica mogu biti nepravilna ishrana, nedovoljna ili nepravilna higijena i nega kože, pa čak i stres. Akne i bubuljice nemaju direktan negativan uticaj na zdravstveno stanje organizma, ali mogu ostaviti ožiljke na koži i učiniti da se osoba koja ih ima oseća loše i manje vredno od onih koji nemaju takvih problema.

Pošto ova pojava na koži može biti dosta uporna i odolevati mnogim hemijskim sredstvima namenjenim za suzbijanje akni, evo nekih prirodnih sredstava koji mogu pomoci. Navedeni prirodni lekovi za akne i bubuljice često se mogu naći u našim kuhinjama, pa ako nema druge pomoći, vredi pokusati, makar neće odmoći, piše priroda-leci-sve.com.

Prirodni lekovi za akne i bubuljice (za spoljašnju upotrebu)

Morska so - Za početak evo jednog jednostavnog saveta. Kratko prokuvati 2 dl obične vode pa dodati 1/2 kasičice morske soli. Ovim rastvorom (uz pomoc vatice) nekoliko puta dnevno očistiti lice. To će doprineti da se postojeće bubuljice brže isuše a koža postane manje masna i samim tim manje podložna nastanku novih bubuljica.

Jabukovo sirće - Stari i provereni prirodni lek za akne i bubuljice. Kratko prokuvati 1/2 l vode, kada se potpuno ohladi dodati 1 veliku kašiku jabukovog sirćeta. Ovim rastvorom (uz pomoc vatice), svako veče namazati lice (ako je potrebno i druga mesta na telu). Jabukovo sirće zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima sprečava razvoj bakterija.

Propolis - Opet jednostavno, a može biti i efikasno prirodno sredstvo protiv akni ukoliko se zahvaćena područja na koži nekoliko puta u toku dana namažu propolisom. Sličan efekat postiže se i mešavinom meda i propolisa.

Med i cimet - Istočni narodi za lečenje akni i bubuljica preporučuju mešavinu meda i cimeta. Problematična mesta na koži mazati jednom dnevno i to pre spavanja.

Aloe vera - Ova biljka do sada je pokazala svoj veliki učinak u lečenju mnogih kožnih oboljenja, a na tom spisku se nalaze i akne i bubuljice. I u ovom slučaju postupak nije komplikovan. Nekoliko puta dnevno namazati akne svezim sokom dobijenim iz lista aloe ili aloe vera gelom.

Krastavac - Maska od svežeg krastavca čisti lice i umiruje upale na koži pa se, takođe, preporučuje u borbi protiv bubuljica i akni.

Papaja - Sok sirove papaje, u obliku maske za lice. Nanosi se vaticom.

Neven - Poznato je da ova biljka ima antiseptičko dejstvo, ulazi u sastav mnogih farmaceutskih sredstava za lecenje i negu kože, a tradicionalna medicina za lečenje bubuljica obično preporučuje dva puta dnevno (ujutru i uveče) detaljno umivanje lica čajem od nevena.

Orahovo lišće - Isto tako dobro može poslužiti i ispiranje lica čajem od orahovog lišća.

Origano ulje - Najmoćniji biljni antiseptik ubrzaće postupak lečenja akni ukoliko se u sredstvo za čišćenje lica ubaci samo nekoliko kapi ovog ulja.

Prirodni lekovi za bubuljice i akne (za unutrašnju upotrebu)

Kopriva - Čaj od koprive uspešno pročišćava organizam tako da moze otkloniti neke unutrašnje razloge nastanka akni. Za to se preporučuje dnevna doza od oko litar čaja u kontinuitetu tokom celog dana.

Zeleni čaj - Iz sličnih razloga za suzbijanje akni i bubuljica veoma je koristan zeleni čaj kao snažan antioksidans, a biće dovoljno popiti dve šolje čaja dnevno.

Vitamin A - Sprečava nastanak infekcija, hrani i neguje kožu.

Vitamin C - Reguliše lučenje sebuma, a to je jedan od najbitnijih preduslova za kožu bez akni i bubuljica.

Voda - Voda koži obezbeđuje vlagu neophodnu za opšte dobro zdravstveno stanje kože.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.