Udovičić: Stipendije za najbolje studente

Udovičić, koji je i predsednik Fonda, rekao je danas da će na sednici Fonda predložiti da se od ove školske godine broj stipendiranih poveća sa 1.000 na 1.200 najboljih studenata, kao i da se poveća iznos stipendije sa 25.000 na 30.000 dinara mesečno.

On je najavio da će u ponedeljak biti održana sednica Fonda za mlade talente na kojoj će biti definisani svi uslovi konkursa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Udovičić je u saopštenju naglasio da je zadatak Fonda da nagradi i pomogne najtalentovanije mlade ljude u zemlji, "jer bez najboljih, Srbija ne može da ide napred".

On je naveo i da "mladi zbog nedostatka posla i teške ekonomske situacije odlaze iz zemlje" i da je svestan da to nije moguće promeniti preko noći", istakavši da se aktivnostima, poput stipendija Fonda, želi da se pokuša da im se pomogne da ostanu u Srbiji.

Udovičić je istakao i da "Vlada i Ministarstvo omladine i sporta rade sve da pomognu, nagrade i podstaknu one mlade ljude čije će nam znanje i energija pomoći da napravimo modernu Srbiju".

"Svi znamo koliko je teška finansijska situacija, ali ulaganje u znanje nikada nije trošak, već je investicija u najveći potencijal koji Srbija ima", rekao je on.

Udovicić će predložiti Fondu da donese odluku o raspisivanju Konkursa za stipendiranje do 800 najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i do 400 studenata završnih godina master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republiika, za školsku 2013/14.

"Konkurs će biti otvoren sledeće nedelje i trajaće 30 dana", precizira u saopštenju Ministarstvo omladine i sporta.

Do sada je Fond po ovom konkursu stipendirao oko 5.000 studenata, a prosečna ocena poslednjeg kandidata na listi dobitnika stipendije je bila veća od 9,50.

Od osnivanja 2008. do danas, Fond je nagradio i stipendirao ukupno više od 10.800 učenika srednjih škola i studenata u iznosu većem od 2,8 milijardi dinara.

Izvor: Blic

Pogledajte još