Izraelska vojska pronašla tunel iz pojasa Gaze do Izraela

Vojska iz Jerusalima navodi da je tunel dug 1,7 kilometara, i izgleda da je nedavno iskopan i da je bio u upotrebi dok nije otkriven prošle nedelje.

"Tunel je veoma napredan i dobro pripremljen. Ogromna količina betona i cementa je utrošena za njegovo pravljenje", rekao je brigadni general Miki Edelstajn, komandant divizije za pojas Gaze.

Kao odgovor, izraelska vojska je zamrzla transfer svih građevinskih materijala na palestinsku teritoriju, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Vojni zvaničnici navode da tunel zadire oko 180 metara u izraelsku teritoriju i ima dva izlaza u otvoren prostor, koji se nalaze oko kilometar i po od jednog izraelskog sela.

(old_image)

Tunel je iskopan oko 18 metara ispod zemlje i visok oko 1,8 metara.

Na objavu da je tunel otkriven, portparol vojske Hamasa u Gazi, Abu Obeida rekao je na svom zvaničnom tviter nalogu da će još "hiljade" tunela biti iskopano.

Hamas, koji upravlja Gazom šest godina, u prošlosti je često kopao tunele ka Izraelu. Godinu dana pre nego što su osvojili vlast u Gazi, 2006, ekstremisti Hamasa ušunjali su se u Izrael jednim sličnim tunelom, ubili dva izraelska vojnika i oteli trećeg, držeći ga pet godina kao taoca u Gazi.

Ovo je treći tunel duž granice između Izraela i Gaze koji je otkriven u poslednjih godinu dana, navela je izraelska vojska, koja je procenila da je za njegovu gradnju utrošeno 500 tona cementa i betona, i da je bilo potrebno godinu dana da on nastane.

Vojska dodaje da je tunel otkriven tokom rutinske patrole, kao i da je Hamas nakon toga digao u vazduh deo tunela sa strane pojasa Gaze.

Navodi da je čekala nedelju dana sa objavljivanjem otkrića, jer je u toku bila potraga za eksplozivom i ne otkriva da li su neka eksplozivna sredstva i pronađena.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji. Hamas ne priznaje pravo Izraela na postojanje, i od kako je preuzeo vlast u Gazi, ispalio je hiljade raketa na jevrejsku državu. S druge strane, Izrael je 2009. i prošle godine sproveo veliku vojnu operaciju na Gazu, kao odgovor na raketnu paljbu na svoju teritoriju.

Iako u Gazi operišu različite ekstremističke grupe, Izrael za napade smatra odgovornim Hamas. Dve strane se u velikoj meri drže primirja od prošlog novembra.

Izvor: Blic

Pogledajte još