Google: Windows je nepoželjan

Za korišćenje Windows računara u kompaniji je potrebna posebna dozvola, a Dropbox je, potpuno zabranjen. S druge strane, više nego poželjno je koristiti Chromebook računare i Android telefone.

AllThingsD je u intervjuu s Googleovim Benom Fridom (CIO) otkrio kako za sve postoji razlog – povećana sigurnost kompanije u kojoj je zaposleno kakvih 45.000 ljudi. Naravno, reč je i o svojevrsnom spinu – logično je da će kompanija forsirati vlastite proizvode po svaku cenu, ali je sasvim jasno da Google ne želi interne dokumente na Dropbox serverima. Posebno je zanimljivo i to da Google za internu upotrebu koristi i niz rešenja koja nisu dostupna običnim korisnicima (Google Moma, Trips, Beyond Corp. i dr.).

“Googleovi zaposleni žive u čauri Google proizvoda, koristeći uglavnom Android telefone i tablete (…) s ograničenom fleksibilnošću za korišćenje aplikacija za produktivnost koje stižu od drugih kompanija. To je povlašćen život, a možda i onaj koji im onemogućuje da se povežu s potrošačima i budu izloženi novim i uzbudljivim stvarima”, piše Liz Ganes za AllThingsD.

Ben Frid je otkrio kako je veliki problem cloud servisa korišćenje u korporativnom segmentu. Pucajući u vlastitu nogu na određen način, rekao je kako se ne može verovati tuđem centru za čuvanje poslovnih informacija i dokumenata. Windows računari su postali “problematični”, navodno još od računarskih napada iz Kine 2010. Iako se navodi kako u Googleu “na hiljade” zaposlenih koristi Windows računare, oni moraju da traže posebne dozvole od svojih šefova – s objašnjenjima zašto je važno i nužno koristiti Windows sisteme. “Postoji razlika između korišćenja (Windows sistema) jer je to jedino što znate – i korišćenja jer je to najbolji alat za određeni posao”, rekao je Frid.

Softverska strana je, baš kako je i sugerisano ranije, posebno ograničena. Slične dozvole moraju da se traže za korišćenje programskih paketa Microsofta i Applea (Office te iWork).

Kontrola je neverovatna. Zaposlenima nije dopušteno donošenje vlastitog prenosnog račuanara, već se od njih očekuje preuzimanje računara koje kompanija nidia. Ipak, zaposleni mogu doneti vlastite Chromebook prenosne računare.

Katalog kompanije, kada je reč o mobilnim uređajima, čini niz Android pametnih telefona, kao i obični mobilni telefoni. U slučaju da to žele, zaposleni smejuu da donesu i druge mobilne uređaje, za šta se odlučilo njih “nekoliko hiljada”.


B92

Pogledajte još