Pusić: Srbija nije ispunila uslove koje je Hrvatska postavila

0

Nisu ispunjeni uslovi koje je Hrvatska postavila Srbiji, rekla je hrvatska ministarka Vesna Pusić upitana o međusobnom povlačenju tužbi za genocid dve zemlje.

“Dok se ne stvore uslovi da se problem reši na neki drugi način, Hrvatska se priprema da reši slučaj u Hagu”, izjavila je Pusić u Čakovcu, prenela je agencija Hina.

Ona je potvrdila da je Vlada na zatvorenom delu današnje sednice odlučila da zameni pravnog zastupnika Hrvatske na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid Mirjana Damašku riječkom profesorkom Vesnom Crnić-Grotić.

Ministarka je objasnila da Damaška zbog obaveza na američkom Univerzitetu Jejl ne može da bude na raspolaganju Vladi.

“Redosled poteza je jasan – Hrvatska je prva podnela tužbu protiv Srbije i ona prva treba i da je povuče”, izjavio je ranije ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Tako je, objasnio je Mrkić, “dogovarano u svim mojim susretima sa koleginicom Vesnom Pusić, dakle da konsekutivno obavimo povlačenje”, rekao je Mrkić za list “Danas”, komentarišući navode hrvatskih medija da zvanični Zagreb ipak neće povući tužbu za genocid protiv Srbije.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.