Konačno u vazduhu: Probni let aviona Er Srbije (VIDEO)

Kako je Tanjugu potvrđeno na aerodromu "Nikola Tesla", avion je poleteo u 11.53. Avioni Vojske Srbije će pratiti, u okviru redovne letačke obuke probni let Er Srbije.

Lokacije iznad kojih će biti moguće videti avione su Kalemegdan, Avala i Ušće, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Predstavnik Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Srdjan Predojević je potvrdio Tanjugu da je počeo probni let, i dodao da je Er Srbija budućnost vazduhoplovstva Srbije.

Na ovom demonstrativnom letu, inspektorski tim Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije obaviće pregled aviona erbas 319, kako bi proverili bezbednost aviona pre prvog zvaničnog leta, najavljenog za 26. oktobar.

Inspektori Direktorata proveravaju procedure koje se sprovode u fazi pripreme leta, proračun performansi, procedure letačkog i kabinskog osoblja u toku leta, tehničku ispravnost aviona, operativni priručnik i mnogo toga još što čini sastavni deo provere aviona koji se prvi put uvodi u flotu neke aviokompanije.

Posle detaljne provere aviona i osoblja koje učestvuje u pripremi i realizaciji leta Direktorat civilnog vazduhoplovstva pripremiće izveštaj u kojem će izneti svoja zapažanja, ocene i preporuke za što bezbednije i sigurnije funkcionisanje svih faza leta Erbasovog aviona 319.

Inače, od poslednjeg demonstracionog leta velikog putničkog aviona prošlo je više od 20 godina, kada je u flotu Jat ervejza ušao avion tipa ATR.


Izvor: Blic

Pogledajte još