Špijunaža: Amerikanci prisluškivali telefon Angele Merkel

0

Nemačka vlada dobila je informaciju da su Sjedinjene Američke Države pratile mobilni telefon kancelarke Angele Merkel.

Ona je danas zatražila objašnjenje od američkog kolege Baraka Obame. Odmah smo poslali zahtev našim američkim partnerima u kojem tražimo hitno i sveobuhvatno razjašnjenje” rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

On je dodao da je Merkelova jasno poručila Obami da ako se ta informacija ispostavi tačna to će biti “apsolutno neprihvatljivo” i predstavljaće “veliko kršenje poverenja“.

U međuvremenu, Obama je pružio Merkelovoj uveravanja da SAD ne nadziru njene komunikacije, ali Bela kuća nije negirala izveštaje da su američke obaveštajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti.

Predsednik je dao uveravanja kancelarki da SAD ne prisluškuju njene komunikacije i neće to činiti” rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper izjavio je juče da članci o špijunskim aktivnostima SAD u inostranstvu, koje je objavio francuski dnevni list “Mond”, sadrže netačne informacije koje navode na pogrešne zaključke.

Klaper je istakao da navodi “Monda” da je Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) tajno prisluškivala i snimila više od 70 miliona “telefonskih poziva francuskih građana” nisu tačni.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.