Špijunaža: Amerikanci prisluškivali telefon Angele Merkel

"Ona je danas zatražila objašnjenje od američkog kolege Baraka Obame. Odmah smo poslali zahtev našim američkim partnerima u kojem tražimo hitno i sveobuhvatno razjašnjenje" rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

On je dodao da je Merkelova jasno poručila Obami da ako se ta informacija ispostavi tačna to će biti "apsolutno neprihvatljivo" i predstavljaće "veliko kršenje poverenja".

U međuvremenu, Obama je pružio Merkelovoj uveravanja da SAD ne nadziru njene komunikacije, ali Bela kuća nije negirala izveštaje da su američke obaveštajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti.

"Predsednik je dao uveravanja kancelarki da SAD ne prisluškuju njene komunikacije i neće to činiti" rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper izjavio je juče da članci o špijunskim aktivnostima SAD u inostranstvu, koje je objavio francuski dnevni list "Mond", sadrže netačne informacije koje navode na pogrešne zaključke.

Klaper je istakao da navodi "Monda" da je Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) tajno prisluškivala i snimila više od 70 miliona "telefonskih poziva francuskih građana" nisu tačni.

Izvor: Blic

Pogledajte još