Tri prirodna leka za upalu sinusa, a koji su nam itekako dostupni

Sinuzitis je oboljenje prouzrokovano upalom sluznice sinusa. Razlozi nastanka mogu biti razni, a najčešći su autoimune bolesti, bakterijske, gljivične ili virusne infekcije. Upala sinusa se po pravilu leči antibioticima, ali oni mogu štetno da deluju na zdravlje, a ako se prečesto uzimaju, telo može da postane rezistentno na njih.

Srećom, u prirodi postoje biljke koje mogu da nam pomognu u ublažavanju upale sinusa, a takođe će smanjiti rizik od njenog ponovnog javljanja.

Pomorandža

(old_image)

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/satit_srihin

Pomorandže predstavljaju odličan izvor vitamina C, koji ublažava začepljenost nosa i pomaže u pročišćavanju sinusa. Udisanje mirisa narandže takođe će pomoći u čišćenju sinusa.

Istraživanja su pokazala da se svakodnevnom konzumacijom narandži može značajno smanjiti rizik od nastanka upale sinusa, što je pravi izazov za osobe koje su najmanje jednom patile od upale sinusa.

Beli luk

(old_image)

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Praisaeng

Beli luk ima odlična antibakterijska i antimikotična svojstva, tako da će efikasno ublažiti upalu sinusa uzrokovanu bakterijskom ili gljivičnom infekcijom.

Alicin, sastojak koji belom luku daje prepoznatljiv miris, ima antibiotsko delovanje, zbog čega je jako delotvoran u lečenju ovog neprijatnog oboljenja.

Kopriva

(old_image)

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/BrianHolm

Kopriva ublažava simptome upale sinusa, uključujući nadraženost očiju i svrab nosa. Ova korovska biljka, ako se uzima kao čaj ili tinktura, podstiče rad imunološkog sistema koji će se efikasnije boriti protiv infekcije sinusa.

Takođe, podstaći će oslobađanje sluzi iz sinusa koja je glavni uzročnik nepodnošljivog bola.

Izvor: Zenskikutak.rs

Pogledajte još