Ovih 5 država i dalje lovi veštice

Na ovih pet mesta globalni lov na veštice i dalje traje:

1. Regulacija leta na metli u Svazilendu

Nakon što je privatni detektiv uhapšen u ovoj zemlji zbog toga što je narušio vazdušni prostor sa ručno napravljenim letećim objektom, novinari su se obratili Sabelou Dlaminiju, čoveku zaduženim za civilno vazduhoplovstvo za detaljnije objašnjenje o tom vazdušnom zakonu.

Zakon postavlja jasnu granicu na 150 metrara kada su lagani avioni, zmajevi ili igračke na daljinsko upravljanje u pitanju. Sudeći po Dlaminiju, zakon pokriva i neke znatno maštovitije verzije vazdušnih vozila.

„Veštica na metli ne bi trebalo da leti iznad linije od 150 metara“, izjavio je.

Sve veštice koje bi preršile ovaj zakon morale bi da plate kaznu, dok bi one koje bi poštovale visinsku granicu mogle slobodno da lete na svojoj metli.

Iako ovo zvuči kao šala kako bi se demonstrirala poenta zakona, veštičarenje nije.

U sub-saharskoj Africi skoro 55 odsto ljudi veruje u veštičarenje. U septembru, blizu Zimbabvea, dve „veštice“ su uhapšene nakon što je lokalno stanovništvo prijavilo da su imale „nesrećan pad“ i da su na mestu nesreće pronađene brojne stvari u vezi sa praktikovanjem magije, uključujući i sovu.

Iako je par pred sudijom izjavio da su one samo glumice koje su unajmljene od strane lokalnog proroka u nadi da će tako pribaviti sledbenike, one su ipak optužene za veštičarenje. Nakon priznavanja manje ozbiljnog prekršaja koji se ticao nedoličnog ponašanja u javnosti, par neće morati da služi zatvorsku kaznu.

2. Porez na veštice u Rumuniji

Nakon što je vlada u Rumuniji proširila porez na veštice i astrologe 2011. godine, neki su se plašili osvete magijom. Veštice su se sakupile na obali Dunava izričući kletve protiv vlade i predsednika.

Nakon što je zakon odobren, zakonodavstvo je spremilo još jedan koji bi trebalo da kažnjava veštice zbog netačnog predviđanja budućnosti.

Veštice nisu bile zadovoljne pošto su smatrale da ne bi trebalo kažnjavati njih, već karte.

3. Policijska jedinica zadužena za magiju u Sudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija verovatno je najopasnije mesto za veštice, ili tačnije, strankinje koje rade po kućama za koje vlasti misle da su veštice. Cela jedna policijska jedinica posvećena je borbi protiv veštičarenja, a religiozne sudije vrlo često optužuju ljude na osnovu dokaza koji se samo mogu podvesti pod „smešni“.

Međutim, posledice tih odluka mogu biti prilično opasne: neke od navodnih veštica su čak pogubljene.

4. Sudski sistem u Centralnoj Africi je zatrpan vešticama

U gradu Mbaikiju su pigmeji vrlo često optuženi za bacanje kletvi na svoje neprijatelje kao i za menjanje oblika. Veštičarenje je jedan od glavnih zločina u Centralnoj Afripkoj Republici, gde oko 40 odsto sudskih slučajeva uključuje optužbe za veštičarenje. U gradu Mbaikiju je broj ovakvih slučajeva veći od polovine.

Na ove optužne nisu imuna čak ni deca. Skoro pet odsto dece koja su prošla kroz maloletničke sudove 2012. godine bilo je optuženo za veštičarenje.

I to su samo deca koja su prošla kroz sudski sistem. Mnoga druga deca završavaju u bizarnim hrišćanskim centrima gde pastori pokušavaju da ih izleče molitvama i savetovanjem.

UNICEF je dokumentovao brojne primere u kojima pastori decu polivaju benzinom, daju im otrov i izlažu ih fizičkom nasilju u ritualima egzorcizma.

5. Političke vradžbine u Iranu

Savetnici i pomoćnici bivšeg iranskog predsednika Mamuda Ahmedinedžada bili su optužbeni za korišćenje crne magije 2011. godine. Wall Street Journal došao je do sveštenika koji tvrdi da se sa predsednikom sreo barem dva puta kako bi sakupio informacije za njega u vezi sa „izraelskom tajnom službom Mosad“.

VIpe od deset zvaničnika iz predsednikovog uskog kruga saradnika uhapšeno je zbog pristupanja „nepoznatim svetovima“.


B92

Pogledajte još