Božić: Za incidente na Kosovu odgovorne kriminogene grupe

On je za radio-televiziju Srbije kazao da su incidenti direktni udarac na Briselski sporzum i da svi odgovrni moraju da budu procesuirani.

Božić je kazao da su posle incidenata moguća dva scenarija, prvi po kojem bi vlast u sprskim opštinama preuzeli Albanci, za šta je ocenio da ne veruje da će se dogoditi, i drugi scenario bi bio da Brisel izvrši pritisak na Prištinu da se ponove izbori.

Dodao je da su ispunjeni i svi pravni uslovi za ponavljanje izbora, pošto je došlo do prekida glasanja i zato što su se povukli posmatrači.

Božović kaže da je “zgrožen” incidentima, mada su postojale najave da će se desiti, kao i da su interes da se dese imale kriminogene grupe.

Takođe je rekao da mu nije jasno zašto političari, kao Marko Jakšić, podžavaju bojkot, jer je Briselski sporazum dobijen kroz “stravične pregovore”, omogućio Zajednicu srpskih opština.

"Kao da su pucali u Brisel, a opalili su u sopstvenu nogu"
, ocenio je Božić.

Lokalne izbore na Kosovu juče su osim neregularnosti na koje su ukazivali birači, obeležili i incidenti kada su oko 17 sati na tri glasačka mesta sa severu upali maskirani ljudi na birališta.

Oni su tukli ljude koji su se tamo zateklii razbijali biračke kutije. Krstimir Pantić, kandidat liste “Srpska” koju podržava Vlada Srbije, optužio je poslanika DS S Marka Jakšića da stoji iza nereda. DSS je odbacila te optužbe.


Blic

Pogledajte još