Ne pokušavajte ovo kod kuće: 5 najopasnijih Jutjub izazova (VIDEO)

Cimet izazov
Možda najpoznatiji od svih viralnih izazova jeste onaj gde se ljudi izazivaju da probaju da progutaju kašičicu cimeta za manje od 60 sekundi bez vode. Više od 700.000 tinejdžera učestvovalo je u ovoj igri, a na hiljade njih zatražilo je pomoć lekara. "Ovo nije samo igra i zabava. Posledice su ozbiljne. Cimet ne može da se proguta suv, a njegovo udisanje može dovesti do kolapsa pluća i prouzrokovati astmu", upozorava doktorka Emili Gibson iz jedne američke srtudentske klinike.

Igra gušenja
The Choking game ili Igra gušenja ima više naziva kao što su Space monkey, Cloud nine, Black out... i više metoda od kojih su svi opasni. Od 1997. do 2007. od ovog izazova umrlo je 87 tinejdžera, a taj broj povećavao se svake naredne godine. Izazov je u tome da tinejdžeri namerno ostaju bez vazduha stiskajući vrat (gušenje) do momenta dok se ne onesveste. Doktori upozoravaju da svaki minut u kojem mozak ostaje bez kiseonika dovodi do oštećenja, kome, a posledice često mogu biti i fatalne.

„Chubby bunny”
Ova igra je toliko popularna na Jutjubu i društvenim mrežama da je čak igraju i neke poznate ličnosti. Cilj je napuniti usta sa što više mančmeloa (američkih) i onda tri puta izgovoriti „chubby bunny”. Ipak, jedna 12-godišnja devojčica u SAD umrla je od posledice gušenja igrajući ovu igru sa svojim drugarima.

Led i So
Ukoliko na Jutjubu ukucate Ice & Salt pojaviće vam se izazov da na svoju kožu pritiskate so ledom. Neki od učesnika ove igre zaradili su promrzline ili opekotine trećeg i četvrtog stepena. "Povrede mogu ići od blagih do teških u zavisnosti od toga koliko dugo drže led preko soli. Jedan dvanaestogodišnjak je nakon samo pet minuta ove igre dobio povrede trećeg stepena", rekao je doktor Arijel Abalej sa odeljenja za opekotine u Pitsburgu.

Kondom izazov
Možda i najbizarniji od svih izazova ikada! Ovde se podrazumeva da ušmrkavate kondom kroz nos, a da ga potom izvučete na usta. Cilj - ne ugušiti se! Svi stručnjaci složni su da je ovo najgluplje i vrlo opasno što je tinejdžerima ikad palo na pamet jer je kondom od takvog materijala koji lako može skliznuti niz nazalne kanale i dovesti do gušenja u svega nekoliko sekundi.

Izvor: 24sata

Pogledajte još