Hrvatska: Čeka se odluka Ministarstva vezana za zabranu upotrebe ćirilice

"Nadamo se da će hrvatski državni organi u ovom slučaju ispravno postupiti", rekla je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković, koja je prisustvovala skupu održanom u prostorijama Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara poslalo je juče hrvatskom Ministarstvu uprave zahtev za ocenu zakonitosti izmenjenog Statuta Vukovara, kojim je taj grad proglašen mestom posebnog pijeteta i, praktično, zabranjena službena upotreba ćirilice.

Kako je rekao predsednik Đorđe Macut, u Veću srpske nacionalne manjine smatraju da je prihvaćenim izmenama i dopunama statuta prekršen Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Na sastanku u Zagrebu, glavna tema bila je unapređenje saradnje srpskih organizacija iz Republike Hrvatske u cilju jedinstvenog delovanja po pitanju aktuelnih događaja u Hrvatskoj i zajedničkog rada na rešavanju pitanja Srba u Hrvatskoj.

Kako je rekla Drašković, delovanje ovih organizacija i Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu usmereno je na rešavanje i drugih pokrenutih pitanja, kao što su vraćanje oduzetih stanarskih prava, pokretne i nepokretne imovine ili isplate neisplaćenih penzija.

"Pitanje ekonomske obnove područja koja su bila zahvaćena ratom uključuje problem nezaposlenosti, što je jedna od najvećih prepreka održivom povratku i punoj reintegraciji povratnika srpske nacionalnosti", ocenila je ona.

Skupu u Zagrebu su prisustvovali i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, predstavnici srpskih političkih stranaka i organizacija u Republici Hrvatskoj.

Drugog dana radne posete, 9. novembra, Slavka Drašković prisustvovaće drugoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog veća koja će se održati takođe u Zagrebu, navedeno je u saopštenju iz Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu.

Izvor: Blic

Pogledajte još