Vakcina protiv pneumokoke besplatna tek na proleće

Novi pravilnik o imunizaciji, koji će uvesti 11. obaveznu vakcinu protiv opasne respiratorne zaraze, očekuje se da stupi na snagu na proleće, posle usvajanja Zakona o zaštiti stanovništva. Najugroženija kategorija su deca uzrasta do četiri godine i stariji od 65 godina.

- Reč je o ozbiljnoj komplikaciji koja može da dovede do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu. Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već desetak godina - kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.
Trenutno na tržištu ova vakcina košta oko tri hiljade dinara, a kako se dete revakciniše još dva puta, roditelj treba da izdvoji do devet hiljada dinara. Odluka o uvođenju 11. vakcine doneta je još pre dve godine na sastanku predstavnika Srpskog lekarskog društva, a jednoglasni su bili pedijatri, epidemiolozi, infektolozi, mikrobiolozi i imunolozi. Međutim, na uvođenje ove vakcine u redovan kalendar čeka se jako dugo, a kako je „Blic“ već pisao, roditelji u Srbiji su među retkima u Evropi koji plaćaju za svoju decu vakcinu protiv pneumokoke. Pored Srbije, ova vakcina se kupuje još samo u Albaniji i BiH.

- Vakcina se daje u tri doze, a trudićemo se da uvedemo konjugovanu vakcinu koja može da se da i mlađima od šest meseci. Davaćemo je paralelno s drugim vakcinama i nećemo remetiti kalendar vakcinacije - objašnjava Tiodorović.

Prema važećem pravilniku o imunizaciji, deca u Srbiji primaju vakcine protiv 10 zaraznih bolesti, i to tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauški, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B. Dopunom važećeg pravilnika, deca bi od Nove godine mogla da, umesto pojedinačnih vakcina, dobijaju takozvane kombinovane vakcine, gde se dobija imunitet za pet bolesti.

- Vakcina protiv meningitisa će biti preporučena, pa će se besplatno davati najugroženijima - navodi Tiodorović.

Prema procenama pedijatara, procenat dece koji oboli od infekcije bakterije streptokokus pneumonija kreće se do 12 odsto. Stopa smrtnosti kod dece, uzrokovana upravo ovom infekcijom, ide do 17 odsto. „Prvi simptomi su kao prehlada. Ukoliko dete počne otežano da diše i dobije temperaturu koja brzo raste, mora hitno kod pedijatra“, navodi Tiodorović.

Izvor: Blic

Pogledajte još