Albanija: Ne žele da budu kanta za sirijsko hemijsko oružje

Bušati je obavestio albanske poslanike da je premijer Edi Rama juče razgovarao telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i da je Tirana u kontaktu sa zapadnim partnerima, ali da još nije donela odluku o tom predlogu.

Meta je, međutim, ocenio da nema razloga za učešće Albanije ni u kakvoj "opasnoj avanturi" koja može da ugrozi budućnost građana, prenela je agencija ATA.

"Ne verujem da mi imamo takve kapacitete. Uostalom, ni daleko razvijenije zemlje ne žele da prime hemijsko oružje režima (sirijskog predsednika Bašara) al Asada", rekao je sinoć Meta.

On je priznao da Albanija, kao članica NATO, ima obaveze koje proističu iz tog članstva, ali je napomenuo da "svako može da trči onoliko brzo koliko noge mogu da ga nose".

U Tirani je juče, ispred zgrade parlamenta, održan protest zbog predloga da se sirijski hemijski arsenal uništava na teritoriji Albanije.

Uzvikujući "Ne hemijskom oružju", demonstranti su tražili od albanskih vlasti da se odupru zahtevima stranih vlada da pomognu u eliminaciji sirijskog hemijskog oružja i da ne dozvole da Albanija bude "kanta za smeće", dovodeći u opasnost živote svojih građana.

Francuska, Belgija i Albanija se pominju kao moguća mesta za uništavanje sirijskog hemijskog oružja kojeg ima oko 1.000 tona.

Portparol belgijskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je za AFP kako su SAD u oktobru kontaktirale nekoliko svojih saveznika, uključujući i Albaniju, zbog moguće pomoći u uništavanju sirijskog hemijskog arsenala.

Saznaje se da su Amerikanci povodom toga kontaktirali i Norvešku, ali je Norveška odbila predlog.

Pre šest godina potvrđeno je, inače, da je Albanija uništila sopstvene zalihe hemijskog oružja iz doba Envera Hodže.

Izvor: Blic

Pogledajte još