Bogovađa: Rešite problem azilanata

Protest je trajao jedan sat uz blokadu centralne seoske raskrsnice i okupio je oko 200 meštana Bogovadje, Donjeg Lajkovca i Vračevića.

Njima problem predstavljaju azilanti van Centra za smeštaj u Bogovadji, koji se snalaze po šumama, a dešava se da obiju i prazne vikendice kako bi ozbezbedili prenoćište i sklonili se u hladnim noćima.

U Centru za azilante u Bogovadji, koji ima 170 kreveta, smešteno je 180 osoba, a na današnjoj podeli lanč paketa, što im je jedini obrok, bilo je 350 azilanata koji nemaju krov nad glavom.

U Bogovadji ima 279 meštana i 100 vikendica, što je manje od azilanata bez smeštaja, koji tu svakodnevno dolaze.

Današnjem protestu u Bogovadji nije prisustvovao niko iz lokalne samoupravei niti iz drugih državnih organa iako su bili pozvani.

Organizatori skupa zatražili su da Komesarijat za izbeglice Srbije povuče oglas za prikupljanje ponuda za izdavanje objekata za dodatni smeštaj azilanata, koji traje do 22. novembra.

Oni su najavili radikalizaciju protesta i blokadu Ibarske magistrale ako nadležni državni organi brzo ne reše problem smeštaja azilanata iz Azije i Afrike, koji su se u Srbiji našli na putu ka zemljama EU.

Sličan problem pre godinu dana privremeno je rešen zakupom jedne kuće u Vračeviću, koja je kasnije zatvorena pod pritiskom meštana
i lokalne samouprave iz Lajkovca.

Izvor: Beta

Pogledajte još