Evo kakvo (ne)znanje imaju svršeni osnovci

Ništa bolje nije ni sa pitanjem ko je napisao roman “Zločin i kazna”.

Poraznu istinu o neznanju ovih srednjoškolaca za "24 sata" otkrio je Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

"Nažalost, već je postalo uobičajeno da đaci upišu srednju školu, a da imaju problem sa množenjem, sabiranjem velikih brojeva, pisanjem velikog slova, elementarnim poznavanjem istorije i geografije, književnosti. Podatak da u Srbiji ima oko 80 odsto odličnih i vrlo dobrih đaka je samo lažna slika znanja i postavlja se pitanje ko je zaslužio te ocene - da li veze i poznanstva ili deca svojim znanjem", ističe Antić.

Nastavnici u osnovnim školama kažu da je znanje đaka iz generacije u generaciju sve siromašnije, a da je roditelje teško naterati da se uključe u rešavanje ovog problema, jer im je najvažnije to koju će ocenu njihovo dete imati na kraju godine.

"Đaci, recimo, smatraju da pismenost nije toliko važna jer, kako često kažu, to nije ono što će im jednog dana obezbediti posao i platu. Današnji sedmaci i mlađe generacije imaju veliki problem s brkanjem ćirilice i latinice, što se može videti po njihovim pismenim zadacima. Ako ih čujete kako se izražavaju, tek tada će vam sve biti jasno. Primera radi, kad ih pitam da nađu sinonime za super i kul, oni to ne umeju", priča za "24 sata" Nevena Miljanović, nastavnica srpskog jezika u beogradskoj OŠ “Dragan Lukić”.

Da je znanje osmaka sve slabije, pokazuju i rezultati završnog ispita, koji su u konstantnom padu. Tako su i na završnom ispitu ove godine osmaci postigli slabije rezultate nego prošle - prosečna ocena iz srpskog jezika bila je 10,79 a iz matematike 9,98, što znači da veliki broj odličnih đaka nije znao da reši ni polovinu pitanja iz ovih testova.

Prema najnovijim podacima Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u Srbiji je svaki sedmi osnovac vukovac, a gotovo polovina đaka (43,2 odsto) ima odličan uspeh. Više od trećine osmaka (35 odsto) ima peticu iz srpskog jezika, dok 27,4 odsto ima peticu iz matematike. Ponavljača u školama skoro da više i nema, a retki su i oni (ispod 10 odsto) koji imaju prosek manji od 3.

Izvor: 24sata

Pogledajte još