Uzduž Vukovarske ulice u Zagrebu ploče na ćirilici i latinici

U susret Danu sećanja na žrtvu Vukovara, i uz današnji Međunarodni dan tolerancije uzduž Vukovarske ulice u Zagrebu osvanule su ulične table s dvojezičnim natpisima, latiničnom i ćiriličnom.

Postavila ih je grupa građana, okupljena u inicijativi Za Hrvatsku svih nas. Nazvavši svoju akciju Šetnja sećanja - za budućnost Vukovara, na pet mesta su, od raskrsnice Vukovarske i Savske sve do KD Vatroslav Lisinski, postavili ploče simboličnih naziva Ulica uvažavanja, Ulica mira, Ulica saradnje, Ulica budućnosti Vukovara i Ulica sećanja na žrtve Vukovara. Učesnici su nosili majice s dvojezičnim natpisima Solidarnost i Mir.

(old_image)

Foto: Facebook/SVI MI - Za Hrvatsku svih nas
Prema saopštenju s Facebooka, uz svaku su ploču vezali i bele ruže i zapalili sveće, za počast svim vukovarskim žrtvama.

- Uz ploču Ulice budućnosti Vukovara aktivista Zoran Pusić je pročitao pesmu "Bez Naslova" anonimne 14-godišnje devojčice kojom se apeluje na toleranciju i razumevanje i naglasio "pesma ove devojčice ohrabruje nas u veri da Hrvatska ipak ima budućnost" - stoji u objašnjenju ove akcije.

Na ovaj način hteli su da pozovu na mir, suživot i poštovanje prava manjina. Ploče, venci i sveće postavljeni su ispred Nemačke ambasade i dvorane Lisinski, rekao je jedan od organizatora Zoran Pusić.

"Postavljali smo ploče da probamo prodreti do srca ljudi, da im probamo pokazati da je manjina ugrožena time što je manjina", rekao je Pusić.

Ploče je ubrzo skinuo Vukovarac Krunoslav Jukić.

"Ne razumem kako su uopšte policajci dopustili da se na stub ispred nemačke ambasade stave table s ćiriličnim natpisima", rekao je Jukić i dodao:

"Oni to stavljaju nezakonito u centru Zagreba, a policija im je to dopustila i kažu da ne mogu ništa. Kako im ne možete ništa", pita se Jukić, prenosi Index.hr.

Ranije danas mediji su javili da su predstavnici nevladinog sektora u Hrvatskoj uputili pismo papi u kome su izrazili zabrinutost zbog stavova kardinala Bozanića o dvojezičnim tablama u Vukovaru. U pismu poglavaru Rimokatoličke crkve ističe se da su kardinal Josip Bozanić i nekoliko biskupa javno iskazali protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru.

Izvor: Večernji list/B92

Pogledajte još